Skissernas Museums butik

Museibutiken erbjuder ett spännande och noga utvalt sortiment av böcker, vykort, designföremål och konstnärsmaterial för alla åldrar. Urvalet speglar museets inriktning på den konstnärliga kreativa processen och offentlig konst. Vi har böcker från gallerier, museer och förlag från hela världen såväl som museets egna publikationer och profilprodukter.

Följ butiken på Instagram: instagram.com/skissernasshop

Museets profilprodukter och böcker kan även köpas va Universitetsbutiken:
https://extern.shop.lu.se/sv/s...

Charlotte Gyllenhammar
kastad/cast


Den konstnärliga processen börjar i en rörlig skärningspunkt, och blir en laddning mellan inre koordinater och yttre begränsningar. Men är samtidigt som andningen, elden eller det flytande vattnet. Ett ständigt pågående.”
– Charlotte Gyllenhammar

I samband med Charlotte Gyllenhammars utställning kastad/cast ger Skissernas Museum ut en rikt illustrerad bok med samma titel. Helt nya verk som inte har publicerats tidigare visas tillsammans med äldre verk och skisser. I boken finns texter av Charlotte Gyllenhammar, Mikael van Reis, Saul Anton och förord av Patrick Amsellem.

Titeln på Gyllenhammars utställning och bok leker med mångtydigheten i ordet kasta, ett fornnordiskt ord från vilket engelskans cast stammar. Engelskans cast, kan betyda både kasta och gjuta. Ordets många betydelser beskriver Gyllenhammars konstnärskap, en undersökning av vad det innebär att vara människa, utslungad i en verklighet som ofta är brutal.

Sedan Dö för dig (1993), ett av Gyllenhammars tidigaste verk, har hon kastat om perspektiven. Den upp och nedvända eken som hon tillfälligt hängde över Drottninggatan i Stockholm förkroppsligade utsattheten även hos det kraftfullaste av träd. I kastad/cast fortsätter Gyllenhammar att kasta om perspektiven för att undersöka villkoren för den mänskliga tillvaron och den konstnärliga skapandeprocessen.

Boken är trådbunden, hård pärm med textil
ISBN: Skissernas Museum 978-91-639-3728-6

Boken finns även tillgänglig på Förlagsystem, Adlibris och Bokus.
Pris: 325 kr

Brickor med motiv av Isaac Grünewald


Brickorna i björkträ är tillverkade för hand i Sverige.

Myrhunden, 27 x 20 cm

Pelikan, 33 x 21 cm

Den försvunna trädgårdsfesten – En berättelse om Isaac Grünewald och sagodjuren


Skissernas Museum i samarbete med Cecilia Heikkilä.

Den försvunna trädgårdsfesten är en bilderbok för barn i alla åldrar. Boken utgår från en samling fantasifulla djur skapade av Isaac Grünewald för 100 år sedan som dekorationer till en stor fest. Somliga var flera meter höga. Somliga krälade och ringlade. Vissa hade horn och vassa tänder. En enda gång hängdes de upp och visades. Sedan rullades de ihop och glömdes bort.

Den försvunna trädgårdsfesten är en äventyrlig saga om en Myrhund som mot alla odds bestämmer sig för att försöka återskapa festkvällen från 1923, en snedgångare inlåst i en tavla och vad som händer om man sover i hundra år och nästan glöms bort. Det blir farligt någonstans i mitten av berättelsen men som i alla sagor ordnar det sig oväntat till slut.

Cecilia Heikkilä är illustratör och bilderboksförfattare som utgivit egna barnböcker, illustrerat Tove Janssons Muminberättelser och andras skrivna texter.

Boken finns även tillgänglig på Förlagsystem, Adlibris och Bokus.
Pris: 179 kr

Skissernas Museum – arkitektur, plats, process


Likt årsringarna på ett träd har hus lagts till hus och Skisserna Museum består idag av byggnader från sex olika epoker. Boken Skissernas Museum – arkitektur, plats, process har fokus på museets arkitektur, från en gammal gymnastiksal till den prisbelönta ut- och ombyggnaden från 2017.

Boken är skriven av arkitekturhistoriker och föreläsare Hjördis Kristenson och är ett samarbete mellan Skissernas Museum och Lunds universitetshistoriska sällskap (årsbok 2020).

Boken finns även tillgänglig på Förlagsystem, Adlibris och Bokus.
Pris: 279 kr