INSTÄLLT! Sufismen och konstarterna

Detta evenemang är tyvärr inställt med förhoppning om att kunna genomföras våren 2021.

Sufismen – den islamska mystiken – är känd för sin kärlek till musiken och poesin. Många nutida jazzmusiker inspireras av den sufiska traditionen. De persiska 1200-talspoeterna, med Jalal al-din Rumi som förgrundsgestalt, läses världen över. I Sverige har den sufiska andligheten, med sitt budskap om hjärtats kärlek framför dogmatiken, fascinerat poeter och konstnärer som Gunnar Ekelöf och Ivan Aguéli, liksom baron Eric Hermelin, som översatte tusentals sidor sufisk lyrik under åren han var inlagd på Sankt Lars sjukhus i Lund.

Under kvällen samtalar Simon Sorgenfrei, religionsvetare och islamforskare, med Ashk Dahlén, språkvetare och översättare, om kopplingarna mellan sufismens andlighet och de estetiska uttrycken. Samtalet varvas med sufisk poesi och musik framförd av musikern Päyam Tabatabayi.

Kvällen är kopplad till forskningsprojektet Öppningar mot det numinösa: Skärningspunkter mellan religion och estetik i det sekulära samhället. Projektet är finansierat av LMK-stiftelsen.

Ashk Dahlén är docent i iranska språk vid Uppsala universitet och översättare av klassisk persisk litteratur till svenska. Till hans forskningsintressen hör persisk kulturhistoria, iransk filosofi, mytologi och religion samt kontinuitet mellan antikens och medeltidens Iran. Han utkommer inom kort med den första svenska tolkningen av Zarathustras Gatha (Sånger) till svenska.

Simon Sorgenfrei är docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning rör islam i historia och nutid, sufism och persisk sufilyrik. I boken Islam i Sverige - de första 1300 åren har han skrivit om sufism i Sverige. Ett pågående projekt studerar hur den internationella Sufirörelsen, grundad av den indiske sufiern Inayat Khan, utvecklades i Sverige.

Päyam Tabatabayi är sångare, musiker och kompositör. Han trakterar instrument som setar, tar och tambur, och sjunger på persiska, arabiska, engelska och svenska. Han är också intresserad av den svenska musikhistorien som Bellman och Evert Taube och har delat scen med bland andra Benny Anderson, Sven-Bertil Taube, Peter Nordahl och Rickard Söderberg.


Illustration: Sufier samlas på en terass. Bokillumination, Iran, Isfahan, 1584-85. Davids Samling. Fotograf: Pernille Klemp.

Fri entré!

Tillsammans hjälps vi åt att skapa en trygg miljö på museet!
Detta gäller vid samtliga evenemang:

- Kom i tid! Vi vill minska risken för trängsel.
- Tänk på att hålla avstånd till andra besökare och personal.
- Vi ber ödmjukt att du som besökare precis som vi som arbetar på museet följer Folkhälsomyndighetens råd och stannar hemma vid minsta misstanke om sjukdom.

Här kan du läsa mer om de åtgärder museet gör under coronapandemin.

Upcoming events