Bokrelease: Lena Mattsson – The Window Opens to the World

Entréavgift till museet.

Malmökonstnären Lena Mattsson visar denna kväll en helt ny platsspecifik version av monumentalverket Perception of Time and Space och presenterar en bok om hennes konst, The Window Opens to the World, utgiven av Kerber Verlag i Berlin.

Lars Gustaf Andersson, John Peter Nilsson och Charlotte Wiberg bidrar med texter som belyser Mattssons verk ur olika aspekter. Boken är rikt illustrerad med bilder från hela Mattsons konstnärliga karriär, både internationellt och i Sverige. Titeln, The Window Opens to the World, har boken fått utifrån vad konsthistorikern Måns Holst-Ekström sagt om Lena Mattsons konst: hon öppnar ett fönster mot världen”.

Lena Mattssons ursprungliga verk Perception of Time and Space (2019) är ett antal platsspecifika filmer, klippta för att projiceras på ön Hästen, och på Valleviks och Smögens klippor under den internationella ljuskonstfestivalen Island of Light för att samverka med de röda bohuslänska granitklippornas form och historiska kontext. Musiken till Perception of Time and Space är specialkomponerad av filosofen, konstkritikern och musikern Conny C-A Malmqvist som samarbetat med Mattsson i flera projekt genom åren.

Lena Mattsson är född i Kungshamn 1966 och verksam i Malmö. Hon arbetar med film, fotografi och performance, men har också återvänt till det akvarellmåleri hon en gång började med. Numera är hon dessutom ofta verksam som curator, senast tillsammans med Ola Åstrand på Borås Konstmuseum med Kultur under covid-19 och Generation - En spegling av 1990-talets konstscen. Hennes egna verk hänvisar ofta till konsthistoria och film och befinner sig i ett intensivt samtal med nuet och historien. Hon har deltagit i en rad utställningar över hela världen. Här kan du läsa mer om Lena Mattsson.

Skissernas Museum följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande coronaviruset. Här kan du läsa mer om de anpassningar museet gör med anledning av pandemin.

Kommande evenemang