Boksläpp: Anne Thulin – Still; And More

Varmt välkomna på boksläpp av konstnären Anne Thulins Still; And More. Boken innehåller arbeten från 1992 fram till idag med betoning på senare verk.
Anne Thulin samtalar med museichef Patrick Amsellem och Marika Wachtmeister, grundare Wanås Konst.

Still; And More är formgiven av Patric Leo i samarbete med konstnären. Medverkande författare är Patrick Amsellem, Katarina Frostensson, Marika Wachtmeister, Richard Nonas, Edward Albee, samt Anne Thulin.

Anne Thulin är bosatt i Stockholm men har under många år också varit verksam i New York. Hennes verk har visats på gallerier och museer i Sverige, andra delar av Europa såväl som i USA. Språk, rum och perception är centrala teman i Anne Thulins konst. Boken visar ett urval av Anne Thulins många verk med ord, dolda eller blottade, som i hennes olika tidningsverk eller arbeten med poetiska texter, där orden får en ny kontext och dimension.

Anne-Thulin-bokslaepp.jpg#asset:4092

Anne Thulin vidareutvecklade detta i sin föreställning Det är det på Dramaten förra året. Texten baserades på Inger Christensens diktverk Det och i föreställningen lyftes orden ut i ett expanderande scenrum med hjälp av en talande kör.

Den skulpturala närvaron i rummet är alltid central i Thulins arbete inte minst med de olika versioner av verket Double Dribble som finns permanent på Skissernas Museum (för den som lyfter blicken i Skulpturparken) och Wanås Konst, men som även visats i New York, Washington DC, Paris, och Bad Homburg i Tyskland.

Patrick Amsellem skriver i bokens text Mellanrummens dynamik:

”I punkten som både är andetagets början och slut, där rörelsen avstannat, har rummet fallit samman, ett sammanbrott som är nödvändigt för ett nytt fullt andetag. Stillheten i detta mellanrum är en kraftkälla – förutsättningen för liv. Här finns utgångspunkten för Anne Thulins arbete under de senaste tio åren. Det är här allt börjar.”

Still; And More (Propexus 2019) är tryckt med bidrag från Stiftelsen Längmanska kulturfonden.