Boksläpp: Måns Holst-Ekström

Välkommen på boksläpp för Måns Holst-Ekströms bok Ekfraser i en förbannad tid - tankar kring städer, arkitektur, trädgårdar, rum, formgivning och konst. Under kvällen medverkar Måns Holst-Ekström, formgivare Matilda Plöjel från Sailor Press och konstnär Per Wizén.

Ekfrasen har rötter i det klassiska Greklands retorik. Ekfras innebär att i ord beskriva konstverk och andra objekt så att de blir synliga för lyssnaren eller läsaren; ur det visuella objektet föds en text. Idag finns beskrivandets konst i konst-, arkitektur- och designkritiken. Den har en plats vid konstnärliga högskolor. Förhållandet till ämnet konsthistoria är mer problematiskt.

I bokens inledning diskuteras ekfrasen i modern tid. Därefter följer tio kapitel med korta och långa ekfraser som ibland växer ut till essäer. Ekfraser i en förbannad tid utgår från en formulering av Peter Cornell ”…om det nu är betraktaren som gör, eller i alla fall aktualiserar konstverket, så finns det bara samtidskonst – allt annat är betraktarens lättja.” Boken innehåller förutom texterna ett litet urval fotografier och en återgivning av ett tidigare ej publicerat verk av Per Wizén.

Måns Holst-Ekström är författare, kritiker och konsthistoriker. Han skriver essäer för tidskrifter och kritik i dagspressen samt medverkar i både facklitterära böcker och konstnärspublikationer. 2010 kom hans roman …som Italien ut. Holst-Ekström var universitetslektor i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan 2001–2006. Han har också arbetat som curator i Malmö och Stockholm. Sedan 2008 finns han på Avdelningen för konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet och bor i Malmö.

Evenemanget är i museets foajé, fri entré. Ordinarie entré till museet, se pris och rabatter.

Kommande evenemang