Concerning the Spiritual in Art – in Modernism and after

Fri entré

Trots att de tog avstånd från traditionell religion så behöll de modernistiska konstnärerna en koppling till det andliga. I detta samtal utforskar den välkände brittiske teologen och filosofen George Pattison och konsthistorikern Max Liljefors det andliga i modern konst. Vad menade de moderna konstnärerna med ”det andliga”? Finns det plats för andlighet i konsten idag? 

George Pattison är professor i teologi och modernt europeiskt tänkande (Theology & Modern European Thought) på universitetet i Glasgow. Han är författare till en rad publikationer i korsningen mellan religion och estetik inklusive "Art, Modernity and Faith" (1991). 

Max Liljefors är professor vid Avdelningen för konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet. Han har skrivit ett flertal böcker om modern och samtida konst samt bildteori, som exempelvis "Bilder av Förintelsen" (2002).


Samtalet är på engelska.

The event is presented by the research project ’Approaching the Numinous – Intersections between Religion and Aesthetics in a Secular Society’, funded by the LMK foundation.

Kommande evenemang