Novellfest: Kvällsprogram

Fri entré! Förbokning krävs – Boka din plats på Billetto.se

Välkomna på Novellfest i Lund! För sjunde året i rad bjuder Litteraturhus Lund in till en av Nordens främsta novellfestivaler! Sedan starten 2015 har publiken kunnat ta del av uppläsningar, samtal och seminarier med samtidens mest intressanta novellister – väletablerade, nyligen debuterade och ännu opublicerade talanger.

Kvällsprogram med samtal, uppläsningar och musikunderhållning

Konferencier: Harald Leander

Novellen och sången. Annika Norlin samtalar med Therése Granwald om skrivande, noveller och den berättande sångtexten.

Hans Gunnarsson läser Sisyfos IV: körverk med vedklyv – eller äventyr i filmbranschen. Novellen sticker ut i det att den är uppställd som en dikt där varje rad börjar med pronomenet ”Vi”, ett berättarperspektiv som för övrigt är genomgående för hela samlingen, men extremt accentuerat här. Jag tror också att alla som någon gång haft kontakt med filmbranschen kan känna igen sig en smula i den måhända något uppförstorade problematiken, liksom bitterheten som följer på densamma.

Tessa Hadley läser ur The Other One (engelska). Novellen publicerades i The New Yorker 2020 och berättar om en kvinna som genom ett plötsligt möte får en oväntad inblick i sin döde fars liv. Novellen finns ännu inte översatt till svenska.

Mats Kolmisoppi läser ur Morgondagens småstad. En man dör, men i efterlivet går han omkring på samma gator som i livet. Hur ska man tillbringa sina dagar när alla möjligheter är öppna men fantasin saknas?

Oline Stig läser Hägring. En grupp vänner i övre medelåldern har lärt känna varandra genom Facebook. Plötsligt en dag dyker profilen Catrine upp i flödet, ung, begåvad och intressant. Alla vill lära känna henne. Men är hon egentligen den hon utger sig för att vara? Novellen Hägring handlar om våra föreställningar om vänskap och kärlek och vad de kan göra med oss.

Vinnaren i Tidningen Skrivas och Novellfests novelltävling 2021, Oskar Friberg, läser novellen Fiskedrängen

Juryns motivering: I Stuekrogen, utanför Lindskogs och vid Skräddarnisses kås är det sexti år och en meter som skiljer fiskedrängen och den äldste åt, och ändå en känsla av att vara alldeles nära. Med en unik ton, röst och blick skapas en plats på jorden och i texten som läsaren dyker in i och vill vara kvar i.

Skissernas Museum följer regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande coronaviruset.
Här kan du läsa mer om de anpassningar museet gör med anledning av pandemin.

Kommande evenemang