Foto: Johan Persson

SKISSERNAS NIGHT

Fri entré

Vi behöver tänka på ljusare tider, på att mötas och dela upplevelser med varandra! Den 23 april har vi öppet hela dagen fram till sent på kvällen med fri entré. Vi fyller huset med konstvisningar, performance, kroki, workshops, samtal och musik! Vårens Skissernas Night blir en energiinjektion där kulturintresserade i alla åldrar kan mötas, överraskas, underhållas och möta konsten på ett nytt sätt.

Skissernas Museum bjuder in till fest och du är bjuden, varmt välkommen!

Program:

13:00-16:00 • Familjeverkstad i skulpturparken, drop-in
14:30 • Konstberättelser: Konst och kollektivtrafik
15:15 • Finsta och Aia Jüdes – samtal
16:00 • Michael Tang – performancekroki
16:45 • 20TAL – poesiläsning
17:00-23:00 • DJ Rizzolo och Golden Ivy – DJ
17:45, 18:45 & 21:00 • Bennich//Hellbring Duo – musik
18:00 • Kakan Hermansson och Tone Schunnesson – samtal
18:00 • Finsta – Blackbook workshop
18:30, 20:00 & 21:15 • Esmeralda Ahlqvist – performance
19:15 • Moose Dawa – musik
20:15 • Bilal Irshed Trio – musik
21:45 • Ro-E – musik
+ Visningar – En konstnär på 15 minuter, varje hel- och halvtimme


Familjeverkstad i skulpturparken – Djungel i boken

Kom och måla vilda fantasiväxter och roliga mönster på stora "böcker" i skulpturparken! Med pennor, rollers, penslar och kanske någon sprayning. Vi samlas i foajén kl. 13.15 för att inleda med en kortare visning i utställningen The Return of Finsta. Max 25 pers på visningen.

Konstberättelser: Konst och kollektivtrafik – Guidad visning

Kollektivtrafiken är en viktig plats för offentlig konst – både beställd och illegal! Konsten kan bidra till att ge stationerna liv och identitet, förmedla tankeväckande budskap och göra resan till något mer än en transport från en plats till en annan. Hur har konstnärer tänkt när de skapat konst för kollektivtrafikens miljöer? Kan kollektivtrafik vara ämnet för ett verk? Och vad har tunnelbanan haft för betydelse för dagens graffitiscen? Välkommen till en guidad visning som fördjupar sig i ämnet konst och kollektivtrafik – från de tidigaste projekten för Stockholms tunnelbana till graffiti och nyskapande konceptuella verk!

Finsta och Aia Jüdes – samtal

Möt konstnären Finsta och curator Aia Jüdes i ett samtal om Finstas konst och den nyöppnade utställningen The Reurn of Finsta. Finsta är uppvuxen i Lund och har varit verksam inom graffitiscenen i 25 år. I dag är han med sitt lekfulla och särpräglade bildspråk en av Europas ledande urbana samtidskonstnärer. Hans kreativa universum omfattar allt från väggmålningar, skissböcker, illustrationer, animationer, grafisk design, mönsterkompositioner och hans eget skivbolag Pop’Em Records. Aia Jüdes är en fotograf, konstnär och prisbelönt curator känd för sina tvärvetenskapliga och lekfulla helhetsupplevelser som spänner över en mängd olika områden som hantverk, graffiti, mode, dans och musik.

Michael Tang – Performance-kroki

Teckna en dansare! Michael Tang utbildade sig till dansare vid Iwanson School of Contemporary Dance i München 2009 och har dansat, undervisat och koreograferat sedan dess på olika platser och för människor i alla åldrar. I sin karriär som dansare har han arbetat med koreografer och kompanier som Don Gnu, Regionteater Väst, Mari Carrasco, Helena Franzen, Nelson Rodriguez-Smith, Max Stone, René Vinther, Camilla Ekelöf, Charlotte Öfverholm, Lotte Sigh, och många andra. De senaste åren har han arbetat i danskompaniet Bobbi Lo Production som dansare och koreograf.

20TAL – poesiläsning

Tidskriften 20TAL presenterar fyra unga poeter. I 20TAL:s första nummer 2020, "20-talisterna" introducerades fjorton av det nya decenniets författare. Noveller, essäer och samtal om den nya skrivande generationen varvades med poesi. På Skissernas Museum medverkar tre av dessa poeter: Ellen Nordmark, Mimounah Alma och Henry Song. Den fjärde poeten, Frej Haar, kommer medverka i debutantavdelningen i kommande nummer av tidskriften 20TAL. Konferencier: Jonathan Brott.
Läs mer om de medverkande poeterna på 20TAL.se

DJ Rizzolo och Golden Ivy – DJ

Ivar Lantz är textilkonstnär och musiker under namnet Golden Ivy. Simon Eliasson är verksam som musikjournalist och producent bl.a. under sitt alias Rizzolo DJ. Tillsammans har de arbetat ihop på olika vis sedan mitten av 00-talet, och delar båda en passion för udda dansmusik. Deras skivsamlingar möts oftast i ett hopkok av billiga trummaskiner och new age-flöjter.

Bennich//Hellbring Duo – musik

Saxofonisterna Hannes Bennich ( Altsax) och Olle Hellbring (Tenorsax) har mer gemensamt än de flesta andra saxofonister. Uppvuxna femtio meter ifrån varandra på den östgötska slätten har de lärt känna varandra innan och utan. Deras musikaliska resa har gått i samma spår och till slut hamnade de båda i Malmö. De har spelat ihop i alla möjliga sorters sammanhang men aldrig tidigare har de framträtt tillsammans som duo. Förrän nu. Med ett lyhört och nyfiket samspel kommer duon att utgå ifrån små skrivna motiv som de utvecklar och tolkar i stunden. Det nakna duo-formatet ger större utrymme att använda rummet och akustiken som en tredje medlem. Duon kommer med teknisk övertygelse röra sig mellan snabba virvlar och stora svävande ljudlandskap.

Tone Schunnesson och Kakan Hermansson – samtal

Tone Schunnesson och Kakan Hermansson möts i ett samtal om konst och kreativa processer! Tone Schunnesson är författare, dramatiker och kolumnist på Aftonbladet. Senast utkom hon med romanen ”Dagarna, dagarna, dagarna”, som nominerades till Sveriges Radios Romanpris samt European union literature prize. Under 2022 bevakar hon valet i en essäserie för Aftonbladet Kultur, ”Tones Röst”, och 2023 har hennes dramatisering av Anna-Karenina premiär på Orionteatern. Tone medverkar även regelbundet i kulturprogrammen Babel och Cyklopernas Land på SVT. Kakan Hermansson, född och uppvuxen i Lund, är feminist, konstnär, programledare och skribent. Hon har en examen i keramik och glas från Konstfack. Kakan deltar ofta i flera populära teve- och radioprogram och bloggar på tidningen Elle där hon också driver intervjupodden Under huden.

Finsta – Blackbook workshop

Lär dig att skissa som graffitimålarna gör i sina blackbooks! En blackbook är graffitimålarnas skissbok, en mindre känd och mer privat sida av den annars offentliga graffitimålningen. I en blackbook samlar graffitikonstnärer sina egna och andras verk, i form av skisser och färgade teckningar. Ibland fungerar de som förstudier av verk i offentliga rum, men teckningarna i en blackbook kan också betraktas som konstverk i sig – som en form av konstnärsbok. Skissboken har också använts som ett verktyg för att lära sig graffiti och som dokumentation.

Esmeralda Ahlqvist – performance

Esmeralda Ahlqvist är en konceptuell scenkonstnär, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. I sin konstnärliga praktik kombinerar hon kostymsömnad som materiell form med performance, text, musik och video som berättartekniska element – och komponerar alla delar till performativa videoverk. Esmeralda arbetar med fiktiva universum. I sin estetik leker hon med teatralitet och tragikomisk övertydlighet. Den här kvällen framför hon, vid tre tillfällen, en performance speciellt skapad för Skissernas Museum och Skissernas Night.

Moose Dawa – musik

Malmöartisten Moose Dawa har aktivt släppt musik sedan 2011 men blev uppmärksammad inom beat-scenen först med sin 5-spåriga EP Felia Mea. Hans skapande har sin grund i hans passion för crate-digging där han omvandlar ljuden han hittar till sample-baserad instrumental hiphop med starka influenser från jazz och soul. Resultatet blir en tillbakalutad men driven atmosfär där samplingarna hamnar i en symbios med hans swing-fyllda trummor och organiska instrument. Sedan första släppet har han samarbetat med olika artister och skivbolag internationellt, blivit uppmärksammad av P1 Kultur/Sydsvenskan samt byggt på sin diskografi med fullängdaralbum och EPs där han fortsätter utforska sitt egna uttryck i instrumental hiphop.

Bilal Irshed Trio – musik

Bilal Irshed är en palestinsk/dansk oudvirtuos och musikkompositör. Han är känd för sin egen unika tolkning av musik från Mellanöstern, samt en elegant stil på sin oud. Bilal Irsheds Trio består av Bilal Irshed på oud, Rasmus Møldrup på kontrabas och Yohan Ramon på slagverk. Trions musikaliska rötter finns inom den klassiska arabiska musiktraditionen, men deras kombination av arabisk Oud, nordisk jazz och kubanska rytmer har gjort trion till något alldeles speciellt och unikt.

Ro-E – musik

Ro-E bygger sitt eget ljuduniversum med filmiska atmosfärer, ambient elektronica och sin mycket personliga röst. Ibland mörk och ibland lekfull. Hennes avantgardepop beväpnad med omsorgsfullt skulpterade texter blir psalmer för de rastlösa men hoppfulla. Ro-E släppte sitt debutalbum Allures 2020 på sitt eget skivbolag RåSounds.

Guidade visningar – En konstnär på 15 minuter
Visningar på svenska

13.30 Marianne Lindberg De Geer, Svenska salen
14.00 Finsta, The Return of Finsta
16.30 Henri Matisse, Internationella salen
17.00 Finsta, The Return of Finsta
17.30 Isaac Grünewald, Svenska salen
19.00 Finsta, The Return of Finsta
19.30 Sonia Delaunay, Internationella salen
20.30 Marianne Richter, Svenska salen
21.00 Finsta, The Return of Finsta

Gudided tours – One artist in 15 minutes
Guided tours in english

15.30 Peter Linde, Memory and Monument
16.00 Finsta, The Return of Finsta
18.00 Finsta, The Return of Finsta
18.30 Diego Rivera, The Mexican Collection
20.00 Finsta, The Return of Finsta
21.30 Finsta, The Return of Finsta

Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

Kommande evenemang