Skissfestival

Entréavgift: 185 sek, gäller för en eller båda dagar. Vegetarisk lunch på måndagen och frukost och fika på tisdagen ingår i priset. Föranmälan via Billetto.se(Notera att du endast gör en föranmälan via Billetto. Du betalar entréavgift på plats.)

Lund 4 oktober
Malmö 5 oktober


Skissfestival är ett initiativ av Pernilla Glaser Boiler, Skissernas Museum, K3 Malmö Universitet, Arkitektskolan vid Lunds universitet, Förnyelselabbet SVID, Form/Design Center och Konstfack och genomförs i samarbete med Skånes Dansteater och Malmö Konsthall.

Skissfestival erbjuder en plattform för att undersöka och dela erfarenheter kring skissen som metod, kvalitet och perspektiv i gränssnitten mellan konst, pedagogik och samhällsutveckling.

Utan skissen finns inget skapande. Att testa, kludda och pröva är hur tankar och idéer utvecklas, hur material uppstår och aktiveras och hur samspel med andra kan utforskas och förstås. Vad betyder det att göra en skiss? Vilka sätt finns det att utveckla skissande som process i olika rum och vilka kvaliteter har skissen?

I två dagar upplever, undersöker och delar vi erfarenheter om hur skissen kan ta plats som lärande och i utforskande. Vad är möjliga skiss-metodiker i konst och design? Hur kan skissen som utkast, något preliminärt eller en enkel prototyp skapa ett utrymme för förhandlingar och nya överenskommelser? Vad betyder det att skissa med kroppen? En skissmiljö utmanar normer för hur utveckling och information ska hanteras. Där kan material, rum, språk och kropp växelverka i olika sätt att utveckla och dela ett idéarbete.

Skissen erbjuder metoder och tankemodeller kring hur vi hanterar ovisshet och komplexitet. Genom skissande möter vi den öppna reflektionen och modet att vara i ett gemensamt omprövande. Skissen visar oss på mellanrummen, skav och krockar som kan bli meningsfulla och en testmiljö som strävar bortom en polariserad syn på rätt och fel.

Under skissfestivalens två dagar erbjuder forskare, pedagoger, konstnärer och deltagarna upplevelser, föreläsningar och samtal kring hur arbete med skiss kan se ut och fungera.


Programmet kommer att uppdateras löpande.

Måndag 4 oktober - Skissernas Museum

09.30: Öppning med Etienne Glaser, Jonas Larsen, Myrsky Rönkä, Marjut Sabina Hernesniemi och Pernilla Glaser

10.00: Jonas Larsen och Yuki Tango: Skissen utan slut

10.30: Brendon Clark

12.00: Lunch + filmvisning

13.00: Mathilda Tham

14.00: Pernilla Glaser och Rebecca Vinthagen

15.30 - 16.30:

Eftermiddagsprogram med Författarskolan, Södra Communityteatern, visning av museet och workshop med Beast Studio/Svenska Tecknare Syd.

Tis 5 oktober - Malmö Konsthall och Form/Design Center

09.30: Frukost på Malmö Konsthall, performance av Skånes Dansteater och samtal om kroppen och skissen med bland andra Susan Kozel och Pelle Hanaeus.

13.30: Program på Form/Design Center. Bland annat får vi lyssna på samtal mellan Anna Seravalli och Elin Eng.

14.50: Skissen i praktiken: Gustav Carlberg, Alberte Holmø Bojesen och Max Gerthel.PROGRAMINFORMATION:

M & M (Marjut Hernesniemi & Myrsky Rönkä) or Circ2M is an art companion that has roots in aerial rope acrobatics, window workshop, and mail sorting center. Currently, they are completing their Master's in Stockholm Konstnärliga Högskola. In their research, they try to find ways to entangle circus and other aspects of life as one regenerative and renewable practice.


4/10 - 10.00: Pilglas är ett projekt som Yukiko Tango och Jonas Larsen arbetat med under 5 år. Ett projekt som innehåller flera olika konstnärliga uttryck - design, hantverk, och materialundersökning, där skissen är den viktigaste faktorn från start till slut. I många designprojekt finns skissen med i starten men i pilglas är den lika stark hela vägen, från start till slut. Glaset blåses ner i en form av flätad pil, den kan även ses som en tredimensionell skiss i olika stadier. Slutresultatet är fortfarande en del av skissprocessen. Därför finns det alltid en fortsättning på projektet. https://pilglas.se

Jonas Larsen är designer och konstnär, både i Sverige och internationellt. Han använder sig av flera olika material och tekniker, såsom glas, keramik, trä, textil, metall mm. Ofta med en dragning åt det konceptuella. Jonas undervisar även i design på Malmö universitet Produktdesign- K3.

Yuki Tango är designer, som arbetar globalt inom ramen för Studio Trojka tillsammans med Yuko Tsurumaru som är bosatt i Tokyo. De arbetar med produktutveckling, och deltar också i tävlingar och gör utställningar. Yuki undervisar även i design på Lunds Konst/Designskola. Läs mer på deras hemsida, http://studiotrojka.com


4/10 - 10.30: At its core, co-creation can be seen as building "on" and "with" each others reference worlds through interacting with one another, with objects, space, rhythms, and the interests, desires, emotions that make up a specific context at a specific time. In this 90 minute workshop we will explore difference ways of lifting individual experiences to a level of shared reference where we may or may not hold on to them, transform them, or see them fall away. We will ask ourselves and each other, could this be considered sketching with the past, present and future simultaneously?

Brendon Clark is an associate professor in design anthropology at Umeå Institute of Design, Umeå University, and is currently the PhD studies director. Drawing on participatory design, performance theory & practice, and participant observation, his teaching and research explores improvisational and emerging practices in the design encounter.


4/10 - 13.00: Filmvisning - Albert. Författaren Albert har sent i livet drabbats av skrivkramp. När han för första gången på 30 år återvänder till Gotland väcks gamla minnen till liv. Minnen som visar sig ha en förlösande effekt på skrivandet men som samtidigt tar honom allt djupare in i en skrämmande drömvärld där gränsen mellan hans mest undertryckta upplevelser och mörkaste fantasier helt suddas ut. Till sist är inget vad det verkar.

Regissör Adam Holmkvist och producent Fredrik Bergström har jobbat ihop i två år med eventfilm, reklamfilmer, lansering av kortfilmen From A Hole In The Wall samt kortfilmen Albert: en psykologisk thriller om en åldrad författare som återbesöker en ö för att konfrontera ett relationstrauma från hans förgångna.


4/10 - 13.00: Mathilda Tham är professor i design på Linnéuniversitetet, feminist, metadesigner och aktivist. Hon beskriver sitt arbete som ett uppdrag i att skapa nya legender för hur liv kan ske inom jordens gränser. Hon är en av medförfattarna och initiativtagare till Earth Logic Fashion Action Research Plan. På Skissfestivalen 4 oktober föreläser hon om hur vi kan skissa fram nya roller utanför tillväxtlogiken och hur ordspråk, ritualer och recept för hemskapande är verktyg för att skissa fram nya tankemodeller.


4/10 - 15.00: Kreativ workshop i risografi. Under Skissfestivalen bjuder Beast Studio i samarbete med Svenska Tecknare Syd in till två timmars workshop där vi utforskar risografi.

En Risograph är en japansk tryckmaskin som producerar miljövänliga och färgglada tryck. Maskinen trycker med bläck genom en schablon. Varje färg har sin egen färgtrumma och trycks var för sig.Att trycka med Riso ger ett levande uttryck, mycket tack vare det intensiva bläcket, men också genom de mekaniska egenheterna i maskinen. Varje papper matas igenom maskinen för sig, och när varje lager trycks ett åt gången, uppstår små variationer från exemplar till exemplar där matningen rört sig en bråkdel av en millimeter åt endera hållet eller bläcket landat annorlunda i pappret. En viktig distinktion är att en Risograph är en duplikator och inte en kopiator – den gör varje tryck unikt! Alla dessa egenskaper öppnar upp för stora möjligheter att experimentera med färg, raster, passning och är därför utmärkt till konstnärliga uttryck. Du kan använda de flesta metoder när du gör ditt original – digitalt, linjeteckning, akvarell, kollage, fotografi eller oljemålning. Det mesta fungerar bra att risofiera!

I den här workshopen kommer vi att arbeta helt analogt och använda det skissmaterial som finns till hands i Skissernas Museums verkstad. Hur påverkas vår skissprocess av teknikens begränsningar?Välkommen till två timmars kreativt utforskande!


4/10 - 15.30: Den text som ännu inte finns. Fem studenter från Författarskolans andra år - Carina Melin, Elise Alexandersson, Vilska Lindgren, Alexander Pettersson och Anna Swanberg - samlas i och kring texter och ett samtal om skisser och skrivprocesser.


4/10 - 16.30: Workshop med CommunityKulturCentrum. Vi tar mått på den ideala kulturmänniskan. Ser till att hon verkligen har rätt längd, omfång och skostorlek för att kunna vara med. CKC undersöker tillsammans med publiken vad som krävs för att vara med när Sverige gör kulturprojekt. Det finns skarpa regler för att omfamnas av kulturens bidragssystem. De som är med uppfyller stränga krav och förstår byråkratisvenska gott nog för att kunna fylla i formulären. Kulturpubliken är en homogen grupp, Kulturskolans elever kommer från svenska akademiska hem, kulturutbudet som ska komma alla till del produceras av svenska kulturproducenter för en svensk publik. Men är det verkligen Sverige? Vem räknas in och vem räknas inte in som kreatörer till vårt gemensamma kulturutbud? Vad behöver ändras för att fler ska vara med; inte bara som presumtiva biljettköpare utan som kulturskapare i egen rätt? Dags att skissa på nya metoder för fler att vara medskapande till kulturen. En Communityworskshop med AZ Kelsey och Jonas Jarl.


5/10 - 9.30: Hur kan vi skissa med kroppen? Vad händer med vårt sätt att se, tänka och interagera när vi vågar stanna upp i det ofärdiga? Vad kan kroppen leda oss till om vi låter den få företräde? Dag två förmiddagen på skissfestivalen, 5 oktober, fokuserar på kroppen. Oscar Valenza från Skånes Dansteater har komponerat stycket F.ORMA som han framför tillsammans med dansarna Anette Jellne och Philip Vötter på Malmö Konsthall 10.00 och därefter följer ett samtal med bla Susan Kozel, professor i filosofi, dans och nya medier på Malmö Universitet och Pelle Hanaeus adjunkt i scenframställning på Malmö Teaterhögskola.

F.ORMA. A form of representation, coalition, stubbornness, peace. Flat yet dear. The patience of becoming and coming together holds the game. We’ve been there, again and again.

5/10 - 14.50: Skissen i praktiken.Under Skissfestivalen kan ni på Form/Design Center lyssna på utövare inom fälten textildesign, industridesign och arkitektur berätta om sin relation till skissen och deras skissprocess.

Gustav Carlberg – Industridesigner

Malmöbaserad Industridesigner som främst designar möbler och produkterför hemmet. Examinerade från Beckmans Designhögskola 2011. Har sedan2016 drivit egen studio.

Alberte Holmø Bojesen – Textildesigner

Nyutbildad textildesigner från Textilhögskolan i Borås, med en fot i Danmark och en i Sverige. Min konstnärliga utbildning började vid 6 års ålder med konstskola och utvecklades därifrån åt det textila och materiella hållet, med Design Efterskole i Danmark, High Level Art på̊ IB, Textilskolen i Holte och till sist tre år på Textilhögskolan. Min passion är att utforska material och dess potentiella form i relation till den mänskliga kroppen. Dessa utforskningar görs genom skiss både i material såväl som på papper och skärm.

Max Gerthel – Arkitekt

Max Gerthel är arkitekt, formgivare och curator baserad i Malmö. Han driver Studio Max Gerthel och är medgrundare till arkitekturgalleriet SPARK. Han arbetar med arkitektur i alla skalor, ofta genom transformation av befintliga byggnader och miljöer. För Max är skissandet ett av många verktyg för att pröva och kommunicera idéer i en komplex designprocess som involverar olika aktörer och sträcker sig över lång tid.

Kommande evenemang