Världspoesidagen: Poeten som översättare – panelsamtal och poesiuppläsning

I samarbete med Poesidagarna i Malmö presenteras ämnet Poeten som översättare. Går det att översätta poesi? Hur påverkas poesin av att översättas? Skiljer sig de olika språken åt när det handlar om poesins uttrycksmöjligheter? Dessa och andra frågor om poesi och språk behandlas i ett samtal med Carolyn Forché, Hanna Nordenhök och Lasse Söderberg. Samtalet, som förs på både engelska och svenska, modereras av Lars Gustaf Andersson och avrundas med uppläsningar.

Carolyn Forché är en amerikansk poet och människorättsaktivist, har till engelska översatt poesi av bland andra Robert Desnos och Claribel Alegria.

Hanna Nordenhök är poet, romanförfattare och kritiker, i vår aktuell med en översättning av det stora verket Migrationer av Gloria Gervitz.

Lasse Söderberg är poet och har i flera decennier översatt och introducerat poesi från skilda språk med tyngdpunkten på spanska. Utger tillsammans med Oscar Hemer en trebandsutgåva med ett stort urval av Jorge Luis Borges skrifter.

kl 16.00 Panelsamtal och uppläsning med Carolyn Forché, Hanna Nordenhök och Lasse Söderberg
 
Vad är Världspoesidagen?
Världspoesidagen infaller den 21 mars och skapades av Unesco 1999 med syftet att uppmuntra till att på alla sätt närma sig poesin: att läsa, skriva, översätta, publicera, diskutera och undervisa om poesi i alla dess upptänkliga former. I Malmö och Lund har sedan flera år organisationen bakom de Internationella Poesidagarna ansvarat för genomförandet av dagen, som vuxit till att omfatta flera dagar där poeter från olika språk och kulturer möts för samtal, bokpresentationer, uppläsningar och andra evenemang. Kulmen är en gemensam uppläsning på Malmö Stadsbibliotek.
 
Arrangör: Poesidagarna i Malmö. Producent: Ángela García
Med stöd av: Svenska Akademien, Statens kulturråd, Region Skåne, Malmö Stad, Lunds Kommun, Flanders Literatur, Nederlands Letterenfonds.
I samarbete med: Malmö stadsbibliotek, Skissernas Museum, FCSyd/Poeten på hörnet, Östervärns Antikvariat, Rámus förlag, Tranan förlag, Ellerströms förlag.
Andra medarbetare: Lasse Söderberg, Lars Gustaf Andersson, Pepe Viñoles, Henrik Nilsson, Gabi Eftimie, Julián Ciro, Björn Reisnert, Andres Diaz.

Kommande evenemang