Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson
Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson
Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson
Skapande verkstaden/Creative workshop. Foto/Photo Skissernas Museum/Johan Persson

Skapande verkstad

Den kreativa miljön där nya konstidéer föds!

Skapande verkstaden är en central del i museets pedagogiska verksamhet. Vi erbjuder workshops för barn, unga och vuxna där deltagarna får chansen att experimentera med en mångfald konstnärliga tekniker och material. I det egna skapandet uppmuntrar vi till att prova sig fram till egna bilduttryck och skulpturala former. Utifrån varierande teman, med inspiration från samlingar och tillfälliga utställningar, får varje deltagare möjlighet att utforska sin egen kreativa process och delta i ett kravlöst skapande.

PROGRAM FÖR VUXNA under våren 2020:

13/3  Skissernas Night
Under Skissernas Night bjuder vi som vanligt in alla till att skapa i vår verkstad. Håll utkik efter mer information på vår hemsida!

Express yourself — verkstad för vuxna

Kom och utforska dina konstnärliga sidor med oss! Under våren kommer vi under fyra torsdagar att bjuda in unga och vuxna till att skapa med oss i vår verkstad. Inga förkunskapskrav finns och du jobbar helt utifrån din egen nivå.

6/2 kl. 16.30-18 Konsten och staden
Hur upplever vi staden och vad vill vi kunna göra i den? Finns det en plats i staden som du saknar? En plats för spontana möten, uppträdanden eller vila? Kom och gör ett förslag till en plats som du saknar, bygg en tredimensionell skiss i olika material. Eller gör en egen fri fortsättning på halvfärdiga huskroppar. Teckning och collage.

5/3 kl. 16.30-18 Konst och samhällsomvandlingar
Konsten i det offentliga rummet har ofta speglat och följt omvandlingar i vårt samhälle. Kanske konsten också har hjälpt samhället att förändras? Kom och skissa och bygg ett förslag till ett offentligt konstverk som speglar en önskad samhällsomvandling. Vilken ny kraft vill du gestalta?

16/4 kl. 16.30-18 Bildberättande
I museets tillfälliga utställning med Jockum Nordström befolkar märkliga figurer, djur, växter och föremål platser där minnen, drömmar och verklighet möts på lika villkor bortom tid och rum. Vi inspireras av Jockum Nordströms bildberättande med urklippta figurer i serier.  Kom och skapa! Rita, klipp och klistra ihop din berättelse utan ord.

14/5 kl. 16.30-18 Collage
Kom och bygg tillsammans upp ett tredimensionellt collage i små och stora kartonger med inspiration från Jockum Nordströms bildvärld och hans byggnader!

Studerande och unga under 25 år: Fri entré. I övrigt ordinarie entré till museet. Se pris och rabatter

PROGRAM FÖR FAMILJ under våren 2020:

Varannan söndag är barn och familjer varmt välkomna till museets fina Skapande verkstad där vi tillsammans utforskar olika material och konstnärliga tekniker.

Familjevisning
12:30 - 13:00
Skissernas Museum erbjuder visningar för hela familjen där barn och vuxna får ta del av utställningarna och fundera över konsten tillsammans. Utifrån olika teman går vi på en spännande upptäcktsfärd i museets salar och hämtar inspiration till eget lekfullt skapande i verkstaden efteråt.
Rekommenderat från 5 år.

Skapande Verkstad
13:00 - 15:00
Varannan söndag, efter familjevisningen, är barn och familjer välkomna till drop in-aktivitet i vår Skapande verkstad under ledning av våra erfarna pedagoger. Här får deltagarna uttrycka sig konstnärligt och prova att arbeta med olika material och tekniker. Vid varje tillfälle inspireras vi av någon konstnär eller konstform i utställningarna. Följ gärna med på familjevisningen strax innan för att lära mer om temat för dagen.

- Barn: Fri entré
- Vuxna: 80 kronor entréavgift
- Materialavgift: 35 kr/deltagare

26/1: Måla på väggen
Med en vecka kvar av museets tillfälliga utställning med den kubanske konstnären Carlos Garaicoa så utforskar vi staden och dess hus. Hur känner vi inför olika byggnader och hur vill vi kunna använda rummen i staden? Hur tänker de som bestämmer och utformar staden? I verkstaden målar vi våra drömhus direkt på väggen!

9/2:Hur ett konstverk blir till
Hur arbetar konstnärer när de gör konstverk? Vilka tankar, historier och känslor finns bakom ett konstverk? Vi ser på skapandet i flera steg, från litet till stort. Efter visning gör vi egna skisser till skulpturer som vi formar i lera.

23/2: Myrhunden spårar
Vi dyker ner i museets barnbok Den försvunna trädgårdsfesten och låter Myrhunden visa oss runt i museet. Vi tittar på museets äldsta konstverk och verk av Myrhundens vän Isaac Grünewald. Hur många sovande konstverk finns det egentligen i museets källare? I verkstaden jobbar vi med festliga färger, skissar med akvarellkritor och målar stora fantasidjur.

8/3: Gör din egen maskot
Vi tittar på Astrid Göranssons modell till en skulptur inspirerad av en galjonsfigur. Galjonsfigurer var en symbol längst fram på gamla skepp som skulle beskydda besättningen i både med- och motvind. I museet spanar vi efter symboler i konsten.  I verkstaden formar vi egna maskotar i lera, något som symboliserar något viktigt för dig.

22/3 Graffiti
Vad är graffiti? Hur långt bak i tiden har man egentligen målat på väggar? Varför målar man på en vägg? Finns det pappor och mammor som målar graffiti? Vi tittar tillsammans på konst på väggar. Från 100 år gamla väggmålningar till dagens graffiti. I skapande verkstaden gör vi egna målningar på papper som kan bli en del av vårt gemensamma väggcollage. 

5/4 Konst på ägghalvor
Vi letar upp konstverk med rundade former i museet. Vilka berättelser kan de avslöja? Tillsammans firar vi att påsken och våren kommer igen. I skapande verkstaden skapar vi nya mini-världar på ägghalvor. Hur ser din in- och utsida ut?

19/4 Jockum Nordströms byggen
I museets tillfälliga utställning besöker vi Jockum Nordströms suggestiva och föränderliga värld och lär känna hans arbetsprocess. Vilka historier berättar verken för dig? I verkstaden inspireras vi av hans modeller av olika byggnader och skapar egna konstverk av askar och kartonger.

3/5 Med blicken på oss själva
Vi tittar dagligen på en mängd olika bilder. Vi fotar varandra eller oss själva med våra mobiltelefoner, varje dag! Kanske lägger vi på ett filter så att vi ser ännu finare ut. Under visningen ser vi hur kroppen har framställts i konsten på olika sätt. I verkstaden gör vi analoga selfies. Med hjälp av plexiglas målar vi av varandras konturer och gör sedan collage. 

17/5 Jockum Nordströms skuggspel
I museets tillfälliga utställning med Jockum Nordström befolkar märkliga figurer, djur, växter och föremål platser där minnen, drömmar och verklighet möts på lika villkor bortom tid och rum. I hans stora skuggspel samspelar bild, rörelse, ljus och ljud i ständig variation. I verkstaden bygger vi små skuggspel i skokartonger och på genomskinliga plast- och pappersark.

13/5 Konstens hjältar och hjältar i konsten
Vilka egenskaper har en hjälte? Vi tittar på skisser och modeller till monument som hyllar historiska personer och deras bedrifter och funderar över vem vi hyllar idag. Vi tittar också närmare på konstnärer som fått kämpa i motvind och banat nya vägar. Efter visningen släpper vi loss kreativiteten i Skapande verkstaden där besökarna får göra porträtt i kollageteknik av personer de vill hylla eller ifrågasätta. Vilken pose och vilka attribut är viktiga? Vi använder tyger, lim, färger och genomskinlig plast.

Varmt välkomna!

För bokning och frågor kontakta museets konstpedagoger:
Magdalena Sigmond, magdalena.sigmond@skissernasmuseum.lu.se eller Linnéa Hansson, linnea.hansson@skissernasmuseum.lu.se, +46 (0)46 222 02 65

Intresseanmälan Sommarskolan 2020

Från och med den 20 april kan du göra en intresseanmälan till Sommarskolan 2020. Vill du anmäla mer än ett barn kan det göras i samma formulär.