The Space Lady. Foto: Rockfoto Mattias Pettersson

Skissernas Night

En helkväll med fri entré, konstupplevelser, live akter, performance, verkstad och mycket mer. Ta med vännerna eller familjen och upplev museet som du aldrig upplevt det tidigare.

Program
17:00–22:00 Dj Helena Lopac
17.30 Head of Hydrus (DK)
18.00–20.00 Kollageverkstad: Studio Kalle Mattsson
18.00–19.00 Ann-Sofie Back och Kerstin Berggren
19.30 Danceoke ÖFA-kollektivet
20.00 Head of Hydrus (DK)
20.15 Danceoke ÖFA-kollektivet
21.00 Ali Sabah Trio
21.45 The Space Lady (US)
Guidade turer – ETT VERK, EN KONSTNÄR!
Varje hel- och halvtimme med start 17.00

Modeskaparen ANN-SOFIE BACK
Ann-Sofie Back är kanske Sveriges just nu hetaste modeskapare och en unik representant för den uppmärksammade svenska modescenen, som vuxit sig allt starkare internationellt. I ett samtal med kulturjournalisten Kerstin Berggren delar Back med sig av erfarenheter och tankar kring skapande processer och kreativitet inom modeskapande.

THE SPACE LADY (US)
Bakom det kultförklarade aliaset The Space Lady finner vi Susan Dietrich som blivit något av en legend med sin ”outsider music” i form av tolkningar av kända poplåtar som Ghost Riders In The Sky och Major Tom. Space Lady gjorde sig känd på Bostons och San Franciscos gator redan på 80-talet. Efter många års uppehåll växte mystiken kring artisten och på nätet cirkulerade gamla mixtapes och frågor kring hennes tystnad. När en manager övertygade henne att göra en världsturné 2014 kom det verkliga genombrottet. Sedan dess har Susan Dietrich hyllats för sitt egensinnade artistiska uttryck.

HEAD OF HYDRUS (DK)
Stråkduon Head of Hydrus från Köpenhamn lever sig in i en värld där säregna ljudbilder möter 1900-talets klassiska musik och influenser från ambient. Duon ger två konserter på museets brygga som går tvärsöver rummet i svenska salen.

ALI SABAH TRIO
Den prisbelönta musikern och oudspelaren Ali Sabahs musik rör sig mellan folk, klassiskt och populärmusik med en prägel av både öst och väst. Bland annat har han tolkat den svenske skalden Evert Taubes musik. Ali Sabah Trio slog igenom med det kritikerrosade albumet Babylon Tales.

DANCEOKE med ÖFA-KOLLEKTIVET
Scenkonstkollektivet ÖFA bjuder på en performance som ruckar på relationen mellan publik och artist. Istället för att sjunga karaoke ensam så dansar vi tillsammans till musikvideor i ett kollaborativt och utmanande dansprojekt.

COLLAGETS ALKEMI: Verkskad med STUDIO KALLE MATTSSON
Illustratören och formgivaren Kalle Mattsson är troligtvis mest känd för den virala succén Buffalo Billgates, en blogg med komiska kollage där kända personer kombineras i en lek med ord och bild. Kvällens kollageverkstad experimenterar med reklambild, samtid, konst och humor.

DJ HELENA LOPAC 
I foajén spelar Helena Lopac elektronisk musik och ljudkonst som sträcker sig från förra seklets elektroniska upptäcktsresande via rymdåldern in i framtiden. Lopac är musikjournalisten och radiomakaren från radioprogram som Elektroniskt i P2, Kalejdoskop och P2 Art's Birthday Party.

Guidade turer – ETT VERK, EN KONSTNÄR!
17.00 Svenska salen, Siri Derkerts skisser för Stockholms tunnelbana
17.30 Mexikanska samlingen, Juan O’Gorman, Scener från självständigheten (eng)
18.00 Internationella salen, Henri Matisses skisser för Rosenkranskapellet
18.30 Memory Matters, Indrė Šerpytytė, (1944-1991) Former NKVD-MVD-MGB-KGB Buildings (eng)
19.00 Konstverkets födelse, Astrid Göransson, På plats på Fridhem
19.30 Svenska salen, Siri Derkerts skisser för Stockholms tunnelbana (eng)
20.00 Konstverkets födelse, Astrid Göransson, På plats på Fridhem (eng)
20.30 Mexikanska samlingen, Juan O’Gorman, Scener från självständigheten
21.00 Internationella salen, Henri Matisses skisser för Rosenkranskapellet (eng)
21.30 Memory Matters, Indrė Šerpytytė, (1944-1991) Former NKVD-MVD-MGB-KGB Buildings

Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

sparbanken-webb.jpg#asset:2144

Kommande evenemang