• Öppet idag 11–17
En kvinna viker ett väldigt stort pappersark på golvet.

Camilla Johansson Bäcklund – Det implicita

Övrigt
Tillfällig utställning
Entréavgift till museet

Fri entré för studenter, unga under 25 och anställda vid Lunds universitet.

Ett tvådagars performanceverk vilket är en iteration av Camillas pågående avhandling som går under arbetsnamnet Vetandets veckelverk. I avhandlingen följer hon universitetsstudenters utforskande skissarbeten med ett särskilt intresse för hur materialiteter och rumsligheter kan ses som medskapare i processen. Tillsammans med kunskapsfilosofiska resonemang av bland andra Karen Barad, Gilles Deleuze och Èdouard Glissant närmar hon sig de pedagogiska sammanhangen och de handlingar som blir till med dem som asymmetriska och flyktande veckelverkanden.

Deleuze följer i sitt verk Vecket Gottfried Wilhelm Leibniz filosofi och lyfter där de barocka veckens upprepade förekomst samt hur de inte bara har betydelse för den epok Leibniz levde i utan också letar sig till andra tider och platser. Hur det rent av blir en ontologi. En filosofi om allts iterativa blivande genom veckning. Vecket beskrivs också som en figur för hur alla typer av motsättningar så som exempelvis innanför/utanför och kropp/själ i själva verket är oskiljaktiga aspekter av samma helhet. Camillas avhandling rör sig i en sådan immanensontologisk filosofi och vill utmana, den inom vår samtid, skarpa uppdelningen mellan konst och vetenskap. För henne är performance att följa och förstå, att undersöka genom att göra, att vetenskapa.

” Vecket som bild, handling och rörelse att tänka med och igenom har kommit att bli väldigt betydelsefullt för min avhandlings metodologi.”

Tidigare verk som itererat inom avhandlingsarbetet är Det explicita (2023), Det implexiva (2023), Vetandets sista vildmark (2023) och Krökningen (2024).

Camilla Johansson Bäcklund (f.1976) har en Master i fri konst från HDK-Valand och en filosofie masterexamen i Utbildningsvetenskap med inriktning mot bild. Sedan hösten 2019 doktorerar hon vid Göteborgs universitets Centrum för Utbildningsvetenskap och Lärarforskning (CUL) inom ämnet Estetiska uttrycksformer. De roller och förhållningssätt som det konstnärliga arbetet, lärarskapet och forskningen innebär rör sig ofta som en sammantrasslad enhet i hennes verk. Camilla bor och verkar i Svenshögen där hon tillsammans med några andra konstnärer även driver den fria konstscenen Stationen. Hon arbetar också som lärare på Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Fler evenemang som passar Övrigt, Tillfällig utställning