• Öppet idag 11–17
Lunds Kammarsolister spelar i gatumiljö.
Foto: Marthe Veian

Konsert: Lunds Kammarsolister

Musik
Entréavgift till museet

Från Skåne och tillbaka genom musikhistorien

I vårens serie LuKaS på Skissernas bjuds publiken på två konserter på temat ”Från Skåne och tillbaka genom musikhistorien”. Vad har våra nutida skånska tonsättare för koppling till Diederich Buxtehude? Den kände dansk-tyske kompositören föddes i Helsingborg 1637 och var under åren 1657–60 verksam som organist i S:t Maria kyrka. Till hans elever hörde bland andra Johann Sebastian Bach. Vi har hittat kopplingar från Buxtehude till dagens tonsättare verksamma i Skåne och Lund, och vill i dessa två konserter belysa lik- och olikheter mellan dåtidens och nutidens tonsättare och utforska hur de på olika sätt har kommit att präglas av sina lärare och sin samtid. Vi vill hylla vikten av goda mästare, pedagoger och förebilder – en förutsättning för återväxten av den kommande generationens musiker och tonsättare.

I seriens första konsert får publiken även möta Ulrika Emanuelsson, tonsättare, dirigent och sångare utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet med examen 2007, boende och verksam i Lund.

 

Medverkande:
Lunds Kammarsolister

Ulrika Emanuelsson

 

Lunds Kammarsolister (LuKaS) skapar konserter och projekt där kvalitet och tradition möter nyskapande och innovation. För sitt kritikerrosade debutalbum Britten: Les Illuminations & Debussy: Ariettes Oubliées & Clair de Lune nominerades LuKaS tillsammans med sopranen Sofie Asplund till Grammis i kategorin Årets klassiska 2022. Samma år utsågs LuKaS även till Lunds kommuns kulturpristagare.

Ulrika Emanuelsson är tonsättare, dirigent och sångare utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet med examen 2007, boende och verksam i Lund. Hon har en även en rytmikpedagogexamen samt sångstudier i New York och Budapest. Under kompositionsutbildningen studerade hon för professorerna Hans Gefors och Rolf Martinsson, Kent Olofsson, Björn-Tryggve Johansson samt Luca Francesconi.

Hon är en erfaren körsångerska nu aktiv i Petri Sångare i Malmö och är sedan 2003 dirigent för Carolinae Damkör i Lund, utsedda till Lunds kommuns kulturpristagare 2014.

Ulrika  är flerfaldigt prisbelönad för sina kompositioner, bland annat vid Sacred Music Festival i New York och Cambridge Madrigal Singers i Boston. Hon skriver för kammarensemble, orkester, solo och kör men även opera, oratorier, rekviem, teatermusik och kortfilm – kort sagt för alla möjliga typer av ensembler med tyngdpunkt åt körmusiken och det vokala.

Ulrika är grundare av det årligen återkommande Choir Aid där en stor samling av Skåneregionens mest framstående körer går samman för att hjälpa samhällets behövande.

 

 Konsertens längd: cirka 60 minuter, ingen paus.

 

Fler evenemang som passar Musik