• Öppet idag 11–17

LUKOMs temavecka: Stafettvisningar

Guidad visning
Övrigt
Fri entré

Föranmälan till stafettvisningarna via Billetto. 

Tema: Andlighet

LUKOM – Lunds universitets kultur- och museiverksamheter – Botaniska trädgården, Historiska museet, Skissernas Museum och Musikcentrum Odeum bjuder nu in till en gemensam temavecka som kretsar kring ANDLIGHET.

Veckan invigs, tisdag, 19 september, kl. 19.00, i Odeums Kapellsal med en pianokväll där klaviaturen blir till en skådeplats för strider mellan himmel och helvete. Pianisten Markus Kvint och musikvetaren Tobias Lund bjuder på inblickar i ett av Nordens mest originella och gripande musikerskap: Rued Langgaard (1893–1952).

Läs mer om programmet på Odeum.

Stafettvisningar

Stafettvisningar på temat börjar på Historiska museet (träffpunkt i foajén) där vi förflyttas till järnåldern och offerkulturen som ett centralt kännetecken i människornas religiösa vardag. Hur såg offerkulturens praktik i den förkristna nordiska tron ut? Vilka föremål användes i ritualerna? Och hur såg man på livet efter detta?

Botaniska trädgården belyser naturen som ett sätt att få kontakt med det ”andliga” och ställer frågan hur människor idag använder naturen som ett andligt rum.

På Skissernas museum får ni höra hur andlighet kan kopplas till ett offentligt konstverk. Med konstverket ”Gravitational ripples” – ett minnesmärke över händelsen och de som föll offer för flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004 binder konstnären Lea Porsager (doktorsexamen från Konsthögskolan i Malmö, 2021) samman vetenskap, natur och andlighet. Hör en guide från museet berätta om verket. Minnesmärket påminner oss om naturens och människors förmåga att läka – även efter de mest fruktansvärda händelser.

Alla stafettvisningar inleds med ett kort musikaliskt inslag (tvärflöjt). Observera att vi kommer att promenera till fots mellan platserna. Varmt välkommen!

STAFETTVISNINGAR (ca. 75 min). OBS: Promenad till fots mellan platserna

Onsdag, 20 september, kl. 15.00

Historiska museet (start i foajén) => Skissernas museum => Botaniska trädgården

Torsdag, 21 september, kl. 18.00

Historiska museet (start i foajén) => Botaniska trädgården => Skissernas museum

Fredag, 22 september, kl. 15.00

Historiska museet (start i foajén) => Skissernas museum => Botaniska trädgården

Fler evenemang som passar Guidad visning, Övrigt