• Öppet idag 11–19
Malin Bobeck Tadaa

Pecha Kucha: NEO CRAFT – HANTVERKSBASERADE FUSIONER

Övrigt
Samtal
Entréavgift till museet

Fri entré för studenter, unga under 25 och anställda vid Lunds universitet.

Skissernas Museum bjuder in till en kväll med bildpresentationer av sex spännande personer vars arbete på olika sätt rör sig i gränslandet mellan hantverksbaserad konst och design och undersöker nya möten mellan traditionella material och nya digitala tekniker.

Kvällen genomförs med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

 

Vad är en Pecha Kucha?

Ett världskänt presentationsformat från Japan där inbjudna kreatörer visar 20 bilder i 20 sekunder vardera, totalt blir en presentation 6:40 minuter lång.

 

Medverkande:

Malin Bobeck Tadaa, textilkonstnär
Aia Jüdes, konstnär & curator
Annika Gunnarsson, intendent teckning och grafik Moderna Museet
Karin Frankenstein & Tomas Auran, konstnärer
Petra Lilja, designer & forskare

 

MALIN BOBECK TADAA

Textilkonstnär

Malin Bobeck Tadaa är en textilkonstnär som kombinerar det urgamla hantverket vävning med ny teknologi. Hon integrerar optiska fibrer i sina tyger, som hon sedan kopplar till LED-lampor, sensorer och elektronik. Resultatet är sagolika verk som är både visuella och taktila och inbjuder oss att interagera med dem.

 

AIA JÜDES

Konstnär & Curator

Aia Jüdes arbetar tvärdisciplinärt och väver färgstarka berättelser som lyfter fram förkastade material och bortglömda hantverkstekniker. Med humor, svärta och en kärlek till hantverket skapar hon överraskande möten mellan udda material och olika världar.

I hennes senaste projekt Vrilarnas Återkomst har hon skapat en serie flamboyanta handgjorda objekt som visar trävrilar i ett helt nytt ljus.

 

ANNIKA GUNNARSSON

Intendent teckning och grafik Moderna Museet

Annika Gunnarsson är intendent med huvudansvar för teckning och grafik på Moderna Museet, och har jobbat med konstsamlingar de senaste 30-åren. Hon har ett stort intresse för hur olika teknologier påverkar hur vi tänker och förhåller oss till bilder och visualiseringar. Hennes avhandling fokuserade på det synliga/osynliga i bilderböckerna om Alfons Åberg av Gunilla Bergström.  Annika gillar att samtala om hur bild och språk påverkar hur vi upplever olika verkligheter.

 

KARIN FRANKENSTEIN & TOMAS AURAN

Materialbaserad konstnärsduo

Karin Frankenstein och Tomas Auran arbetar kollektivt och tror på styrkan i det gemensamma. De tar ofta avstamp i traditionella hantverkstekniker, vilket vägleder dem mot nya upptäckter där de kan utveckla egna strategier för att bearbeta och förändra material. Alger, ull, lera, kodynga eller växter – konstnärerna attraheras av bortglömda, förkastade eller oupptäckta råämnen där de har möjligheten att driva en värdeförskjutning. Material intar nya skepnader och blir medium för en konstnärlig kommunikation.

 

PETRA LILJA

Designer & forskare

Petra Lilja är doktorand i design och jobbar i gränslandet konst, hantverk och teknik, influerad av kritisk, feministisk posthumanism och filosofi. I projektet Kritisk Lera, kartlägger hon mineraler som är viktiga för den så kallade gröna omställningen, och processar miljon-åriga stenar till material att designa med. Den urgamla leran möter ny teknik i form av 3D-printning, och resulterar i behållare, fat och skålar till det dukade bordet – artefakter som provocerar med sin giftiga glasyr och kritiskt ifrågasätter vår tids utvinningslogik.

 

 

 

Fler evenemang som passar Övrigt, Samtal