- Öppet idag 12–17
Skissernas Night är tillbaka – större, djärvare och med mer av allt!
Utmanande konst, experimentell musik, internationella performance, spännande samtal och kreativa workshops, DJs, mat och drinkar. I år suddas gränsen mellan inne och ute ut med en ny musikscen, en foodtruck och ett stort workshopområde i Skulpturparken.
Skissernas Night välkomnar konstälskare i alla åldrar som vill överraskas, underhållas och uppleva konst på nya sätt, från tidig dag till långt efter det att solen har gått ner.
Performance-installation: Karoline H. Larsen – Collective Strings (DK)
Dans och performancekroki: Anam (DE)
DJ: Okine (DK)
Musik: Folkdivizjon
Samtal: Konstnär Samaneh Reyhani
Musik: Bella Leonette
Musik: BITOI
Workshop: Lysande trådar
Quiz: Petrina Solange och Johannes Finnlaugsson
Musik: Pidgins (MX)
Musik: The Carling Sisters
Performance: Grebnellaw
Musik: Sven Atterton (UK)
Musik: Five o’clock Traffic
Performance: Poncili Creación (PR)
Installation: Utskottet
Guidade visningar hela dagen
Fler programpunkter tillkommer
Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skåne
Tack till Heja Lund
I performance-installationen “Collective Strings” uppmanar den danska konstnären Karoline H. Larsen till ett kollektivt skapande av ett nytt temporärt konstverk. Med återvunna bomullstrådar skapas ett nytt rum i Skulpturparken. “Collective Strings” har bland annat knutits i Rom, Köpenhamn, Beijing, Helsingfors, Kapstaden och New York.
Anam (Lukas Lubisia) är en Hamburgbaserad dansare och koreograf med rötter i hiphopkulturen. Med en bakgrund inom freestyle och battles har han utvecklat ett ständigt föränderligt rörelsespråk där rytm, känsla och intention smälter samman. Hans arbete präglas av öppenhet och experimentlusta, med en stark respekt för dansens kulturella ursprung.
Okine är en DJ, radiovärd och musiker från Köpenhamn som drivs av en smittsam kärlek till dansmusik. Han rör sig fritt mellan olika genrer från highlife och old school house till jazzig techno, futuristisk broken beat och varm knastrig disco.
Folkdivizjon – det högenergiska klezmer-och balkanbandet från Malmö. Under de senaste åren har de utmärkt sig som en stark och unik röst på Sveriges folk- och världsmusikscen. Bandet framför både sin originalmusik och tidlösa traditionella låtar, allt i välgjorda arrangemang som ingen kan sitta still till. På Skissernas Night utlovas en het blandning av klezmer, Balkan och jazz!
Konstnären Samaneh Reyhani är baserad i Malmö och har en masterexamen från Malmö Konsthögskola samt en kandidatexamen från University of Art i Teheran, Iran. Hennes inspiration är djupt rotad i österländsk litteratur och filosofi. Material som trä och sten transformeras i hennes skulpturer bortom sin inneboende materialitet. Som visuell poesi!
Bella Leonette skapar musik förankrad i soul men rör sig också med lätthet mellan jazz, spoken word och R’n’B. Denna briljanta textförfattare, född och uppvuxen i Lund, har bland annat gett ut sina låttexter i bokform och vunnit Nöjesguidens Malmöpris i musik-kategorin.
Malmöbandet BITOI (Bass Is The Original Instrument) består av den svensk etiopiska basisten Cassius Lambert och vokalisterna Alexandra Shabo, Lise Kroner och Anja Tietze Lahrmann. BITOI utforskar gränserna för vad som är möjligt med röster, elektronik, handklapp och en elbas. Deras sång är baserad på fonetiska uttal av fågelläten. Resultatet är innovativt och helt unikt.
En lysande workshop där vi gemensamt skapar ett konstverk av trådar i fluorescerande färger.
Låt Petrina Solange och Johannes Finnlaugsson testa dina kunskaper i ämnet konst och kultur!
Petrina Solange är en flerfaldigt prisbelönt skånsk ståuppkomiker känd för sin mörka humor som alltid levereras med glimten i ögat. Johannes Finnlaugsson har hörts i radio och poddar, skrivit roligt för tv, drivit klubb och gjort föreställningar om allt från Palmemordet till sin kära hemstad Malmö.
Pidgins är en experimentell duo från Mexico City som utforskar rytm som språk. Med slagverkaren Milo Tamez polyrytmiska trummor och elektroakustikern Aaron Withs hypnotiska röstmantran skapar de en intensiv, nästan ceremoniell ljudvärld som kan sätta dig i trans.
De har kallats för ”Den traditionella jazzens Spice Girls”, och deras musik är djupt rotad i tradjazzens glansdagar kring 1920- och 30-talet. Kvartetten består av Nanna Carling på sopransaxofon och sång, Linnea Carling på banjo, Petronella Carling på trombon och Sigrid Abrahamsson på kontrabas och klaviatur. Utöver bejublade framträdanden på en rad jazzfestivaler har de även medverkat i TV4:s underhållningsprogram Talang.
GREBNELLAW är det kosmiska frö som sås tidigt på våren och ger liv åt nya varelser, former, växter, djur och människor. Som bildkonstnär, performer och musiker har Stockholmsbaserade Grebnellaw framfört sina verk på allt från undergroundklubbar och gallerier till etablerade institutioner i Tokyo, Shanghai, Seoul, Paris och New York.
Sven Atterton är en brittiskfödd multiinstrumentalist som specialiserar sig på slapbas och piccolo-basgitarr. Hans musik omfamnar influenser från 1980-talet, med svepande syntmattor, drömska klaviaturer och bubblande synthbas, allt sammanhållet av analoga trummaskiner.
Five o’clock Traffic bjuder på post-technopop och slow power synthetica. Med synthar, trummaskiner och suggestiva ljudlandskap har denna Malmöbaserade musiker en distinkt stil inom den elektroniska musikscenen.
Kollektivet Poncili Creación från Puerto Rico kombinerar radikal dockteater, performance och skulptur och har visats på konstmuseer och festivaler världen över. Deras färgstarka kreationer är en energisk hyllning till livet, fantasin och absurditeten.
Vi älskade den interaktiva ljusinstallation som Utskottet levererade till Skulpturparken under Kulturnatten. Nu får de fria händer i Birgit Rausings sal. Utskottet förenar konst och teknik i offentliga rum. Med former och färger, sensorer och elektronik skapar de urbana lekplatser.