• Öppet idag 12–17

Skissernas Night 2023. Från performanceverket "cmyk". En dansare rör sig inne i en gul plast.

Lördag 22 april 13–22

Fri entré

Vårens stora konstfest bjuder på ett fullmatat program där konstälskare i alla åldrar kan mötas och uppleva konsten och museet på ett nytt sätt.

Museet öppnar kl. 13 denna dag!

PROGRAM:

13.00–16.00 Workshop: Collective Paper Aesthetics

14.30 Konstberättelser: Möjlig och omöjlig arkitektur med Frida Stenmark

15.30 Guidad visning: 15 minuter om ARKITEKTUR SKULPTUR med Lena Sjöstrand

16.00 Guidad visning: 15 minuter om Diego Rivera (på engelska)

16.00 Danskroki: Viktoriia Khoroshylova – Skånes Dansteater

16.30 Guidad visning: 15 minuter om ARKITEKTUR SKULPTUR med Ann Landgren Danielsson

16.45 Samtal: Johan Örn och Fredrik Torisson om Sigurd Lewerentz

17.00 Guidad visning: 15 minuter om Sonia Delaunay

17.15 Musik: Mattimatti

17.30 Guidad visning: 15 minuter om ARKITEKTUR SKULPTUR med Anders Clausson

17.45 Performance: cmyk – Linnea Bågander och Nicole Neidert

18.00 Guidad visning: 15 minuter om Henri Matisse (på engelska)

18.00 Workshop: Bygg lego med Jacob Pedersen

18.00 Samtal: Petra Gipp och Johan Linton

18.30 Guidad visning: 15 minuter om ARKITEKTUR SKULPTUR med Lars Fembro

18.45 Musik: Crush String Collective

19.00 Guidad visning: 15 minuter om Raoul Dufy

19.15 Performance: cmyk – Linnea Bågander och Nicole Neidert

19.30 Guidad visning: 15 minuter om ARKITEKTUR SKULPTUR med Saga Dalshammar

19.45 Musik: Mattimatti

20.00 Guidad visning: 15 minuter om Sonia Delaunay (på engelska)

20.15 Musik: Crush String Collective

20.30 Guidad visning: 15 minuter om ARKITEKTUR SKULPTUR med Karin Annebäck

20.30 Performance: cmyk – Linnea Bågander och Nicole Neidert

21.00 Guidad visning: 15 minuter om Diego Rivera

21.00 Musik: Duppy Tales

Visuals: Archfilm & Gökägget

Restaurang På Skissernas serverar lättare rätter och håller två barer öppna. 

Workshop: Collective Paper Aesthetics

Collective Paper Aesthetics, foto: Wei Guo

Tillsammans skapar vi stora skulpturer i kartong! Studion Collective Paper Aesthetics från Nederländerna designar och utvecklar material för att skapa interaktiva byggen, där både barn och vuxna kan utmana sina ingenjörskunskaper och sin kreativitet. Studion grundades 2008 av designern och arkitekten Noa Haim, utbildad vid Berlage Institutet. Deras ”popup-arkitektur” har tagit plats på festivaler, konsthallar och museum runt om i världen så som MUDAM Luxembourg, National Gallery Singapore, Tate Modern, ICA MIAMI, Louvre Abu Dhabi och nu har turen alltså kommit till Skissernas Museum och skulpturparken. Vid dåligt väder flyttar vi in.

Se video! Här kan du se en instuktionsvideo som visar hur du viker kartongmodulerna

Konstberättelser: Möjlig och omöjlig arkitektur

Foto: Johan Persson

Kan en byggnad vara ett konstverk och var dras gränsen mellan skulptur och arkitektur? Hur har konstnärer och arkitekter utforskat den egna konstnärliga processen och samtidigt förhållit sig till den byggda miljön? I alla tider har de två fälten överlappat varandra – men vad är egentligen möjligt att genomföra i våra offentliga utrymmen? Välkommen till en visning där vi undersöker mer eller mindre omöjliga idéer i gränslandet mellan skulptur och arkitektur!

Danskroki – A lot of Dolphins med Viktoriia Khoroshylova, Skånes Dansteater

Viktoriia Khoroshylova. Foto: Sascha Kajic

”Värdighet och frihet – orden är abstrakta när jag inte lever enligt dem. De lockar mig men är under vatten, som delfiner i det djupa Svarta havet. Värdighet och frihet tvingar mig att agera och kämpa för Ukrainas fortsatta överlevnad.”

Viktoriia Khoroshylova arbetar med frågeställningar om det moderna ukrainska samhället kopplat till ekologisk belastning, överkonsumtion och förstörelse av arkitektoniskt arv. Hon är särskilt intresserad av tvärdisciplinära projekt som kombinerar poesi och fysisk teater, måleri och rörelse, koreografi och improvisation i olika rum. För närvarande arbetar hon med teman kopplade till kriget i Ukraina.

Khoroshylova är dansare och har sedan juni 2022 ett konstnärligt residens hos Skånes Dansteater. Residenset är ett samarbete mellan Skånes Dansteater, Region Skåne, Swedish Artist Residency Network (SWAN) och internationella organisationen Artists at Risk.

Skissernas Night erbjuder ett unikt möte mellan dans och kroki, allt du behöver finns på plats!
Dansperformance 20–40 min.

Samtal: Johan Örn och Fredrik Torisson om Sigurd Lewerentz

Lewerentz i arbetsrummet på vinden i Skanör. Foto: Karl-Erik Olsson-Snogeröd. ArkDes

Sigurd Lewerentz är en av 1900-talets mest kända svenska arkitekter, och hans betydelse har ökat under de senaste decennierna. Lewerentz uppmärksammas nu ständigt såväl i Sverige som internationellt. Här möts Johan Örn och Fredrik Torisson i ett samtal om Sigurd Lewerentz värld.

Arkitekturhistoriker och byggnadsantikvarie Johan Örn var sakkunnig för utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt på ArkDes (2021–2022) och tillika huvudförfattare till boken med samma titel. Till utställningen ARKITEKTUR SKULPTUR Sigurd Lewerentz, Petra Gipp på Skissernas Museum har han skrivit en text till utställningsfoldern som ger en fördjupad bild av Sigurd Lewerentz arbetsprocess och byggnadsverk i Skåne. Efter att ha doktorerat på en avhandling om rumsgestaltning under efterkrigstiden, med fokus på arkitekterna Sven Ivar Lind, Erik och Tore Ahlsén och Peter Celsing, har Johan Örn bland annat undervisat i arkitekturhistoria och varit intendent på ArkDes. För närvarande är han verksam som fristående forskare och byggnadsantikvarie på AIX Arkitekter.

Fredrik Torisson är arkitekt, författare och arkitekturforskare. Han har arbetat inom arkitekturpraktiken i London och Berlin under åtskilliga år. Som författare har Fredrik skrivit böcker om arkitektur och arkitekturens idéhistoria som Berlin – matter of memory (2010) och Malmhattanism: Skyskrapan in Malmös utveckling (2021). 2017 disputerade han i arkitektur med en avhandling i arkitekturteori – Utopology: Re-interrogating the Utopian in Architecture – vid Lunds universitet. Sedan dess har han forskat och undervisat i arkitektur på Det Kongelige Akademi, Malmö universitet, KTH och Lunds universitet. Fredrik är i dag anställd som Biträdande lektor på Institutionen för arkitektur och byggd miljö i Lund.

Musik: Mattimatti

Mattimatti

Mattimatti är två musiker som bor i olika länder, Sverige och Tyskland. De reser världen runt och spelar musik och frågar sig själva, ”vilka är vi?” Musiken bygger enbart på improvisation och skapar rytmiska, suggestiva och meditativa ljudlandskap som bjuder in lyssnaren till outforskade platser. Den är terapi, som speglar deras vänskap och välkomnar det oväntade där musiken och livet går hand i hand. De har spelat tillsammans sedan 2013 med en uppsättning som nu består av en rad instrument som trummor, afrikansk harpa, sitar, gitarr, munspel, klarinett, hang drum och sång. Mattimatti är baserade i Berlin och Malmö och samarbetar med samtidscirkus-, dans- och musikgruppen Kollektiv Knaster.

Performance: cmyk – Linnea Bågander och Nicole Neidert

performance cmyk.
cmyk, foto: Joakim Envik Karlsson

Missa inte chansen att uppleva performanceverket cmyk skapat av koreografen Nicole Neidert och modedesignern Linnea Bågander. De arbetar tillsammans med frågor som rör kropp, material, rumslighet och rörelse för att skapa abstraherade upplevelser. Deras samarbete resulterar i olika konstverk och uttryck inom scenkonst, mixed media och performativa evenemang där kombinationen av material och koreografi alltid är central. Genom att appropriera på 3D-animationers estetik undersöker de i verket cmyk abstrakta former och surrealistiska kroppar med offentliga, konstruerade och imaginära rum som kontext. Dansaren Linn Ragnarsson utför verket på olika platser på museet.

cmyk är en del av det större projektet STM_spaces. Projektet har genomförts med stöd från Riksteatern och Riksteatern Väst.

Workshop: Bygg lego med Jacob Pedersen

Jacob Pedersen

Kom och delta i en kreativ workshop med Jacob Pedersen, finalist i svenska Lego Masters! Tillsammans kommer ni att utforska kopplingen mellan lek, kreativitet och arkitektur på ett sätt som passar för deltagare i alla åldrar. Under workshopen kommer du att få testa på hur man kan använda lego som verktyg för att skapa olika strukturer och byggnader. Du kommer att ha möjlighet att prova på olika sätt att bygga och skapa unika konstruktioner. Jacob guidar dig genom processen och ger användbara tips och tricks för att ta ditt legobyggande till nästa nivå!

Samtal: Petra Gipp och Johan Linton

Johan Linton och Petra Gipp. Foto Petra Gipp: Johan Persson

Petra Gipp är en av dagens mest uppmärksammade svenska arkitekter. Till museets stora utställning ARKITEKTUR SKULPTUR Sigurd Lewerentz, Petra Gipp har hon skapat skulpturen T R A P P A och GIPP arkitektur, som hon driver tillsammans med Emil Bäckström, står för utställningens formgivning. Den här kvällen möts Petra Gipp och Johan Linton i ett samtal om Gipps konstnärskap och hennes relation till Sigurd Lewerentz.

GIPP arkitektur har sedan starten 2009 uppmärksammats såväl nationellt som internationellt och mottagit flera priser och utmärkelser. Bland de mest omtalade arbetena är Bruksgården i Höganäs (2016) och uppfinnarverkstaden Katedralen i Linköping (2014), båda nominerade till Mies van der Rohe-priset, EU:s pris för samtidsarkitektur. Petra Gipps arbeten kännetecknas av ett undersökande förhållningssätt i gränslandet mellan arkitektur och skulptur. Hennes skulpturala verk har bland annat presenterats på Liljevalchs konsthall och på Artipelag, i Lunds domkyrka samt flera gånger på arkitekturbiennalen i Venedig. Gipps verk Refugium visas permanent på Kivik Art Centre.

Johan Linton arbetar med konstnärliga objekt och publikationer, och han undervisar i arkitekturens teori och historia vid Chalmers tekniska högskola och Luleå tekniska universitet. Han är en av upphovspersonerna bakom den Göteborgsbaserade kulturtidskriften Arche och har varit ansvarig för formgivningen och arkitekturinnehållet sedan det första numret publicerades i mars 2002.  Hans arbete befinner sig i gränslandet mellan arkitektur, konstnärlig gestaltning och historisk forskning och han har ställt ut i ett flertal sammanhang i Sverige och Europa. Han har sin egen konstnärsstudio i Göteborg och har erhållit priser och utmärkelser för såväl sitt konstnärliga som vetenskapliga arbete.

Musik: Crush String Collective

Crush String Collective, foto: Henrik Adamsen

Crush String Collective är ett experimenterande stråkmusikerkollektiv med sammanlagt 150 års instrumenterfarenhet. Ensemblen har brutit med den klassiska musikens stränga ramar och leker med ögonblickets magi. De utforskar stråkljudens många aspekter och skapar musik som sträcker sig från storslagen stråkorkesterklang till atmosfärer av små ljud av trä och strängar som möter stråke och tagel. De spelar från hjärtat med en kollektiv förälskelse i stråkinstrumentens sårbara och levande klang.

Medverkar under Skissernas Night gör Julija Morgan Kiibus, på fiol, Tove Bagge, på viola och Nicole Hogstrand, cello.

Musik: Duppy Tales

Duppy Tales, foto: Anton Sager

Det finns musik som kan förflytta dig till en annan plats och försätta dig i ett drömskt tillstånd. Duppy Tales har den förmågan. Det Malmöbaserade bandet består av Simon Balvig, Cüneyd Koçalp, Emanuel Golé Lindh och Alexandra Shabo. På Skissernas Night kommer de för att sprida glädje! Med fokus på samspel har kvartetten ett genuint sound som suddar ut fasta roller, som frontfigur och komp, och lyfter fram varje individs influenser. De utforskar en öppen musikalisk lekplats som är färgad av genrer som Soul/Funk, Indie, Psykedelia och Afrobeat. Kom och njut av en unik musikupplevelse!

Visuals: Archfilm & Gökägget

15 minuters konstvisningar

Programmet uppdateras efter hand.

Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

Logga Sparbanken Skåne