• Stängt

SKISSERNAS NIGHT

Jurena Munoz (aka Jumu Monster) i en performance. Hon har en stor färgstark dräkt som påminner om en tjur.

Lördag 11 november 13–22

Fri entré

Välkommen till höstens stora konstfest! Skissernas Night bjuder på konst, musik, samtal, performance och kreativa workshoppar – en hel dag där konstälskare i alla åldrar kan mötas, överraskas, inspireras, underhållas och uppleva konst på nya sätt.

Museet öppnar kl. 13 denna dag!

PROGRAM:

13.00–16.00 Familjeworkshop: Färgstarka fönster

14.30 Visning: Konstberättelser – Fantastiska förvärv

16.30 Konstnärsvisning: Astrid Göransson

17.00 Samtal och läsning: PAGE28 – Sanna Samuelsson och Merima Dizdarević

17.30 Konstnärsvisning: Linnéa Carlsson

18.00 Samtal: Konstnär Klara Kristalova

18.00–20.30 Workshop: Konstnär Astrid Göransson 

18.30 Konstnärsvisning: Thale Vangen

18.30 + 20.15 Musik: Löfgren/Lindeberg Quartet

19.15 + 20.45 Performance: Jurena Munoz (aka Jumu Monster)

19.30 Konstnärsvisning: Magnus Wallin

19.30 + 21.00 Musik: Malmö Indiekör

19.45 Musik: Melén

21.15 Musik: Five o’clock Traffic

Restaurang På Skissernas serverar lättare rätter och håller två barer öppna.

15 MINUTERS VISNINGAR:

15.30 Introduktion till Kom som du är! …och andra nyförvärv / Tillfällig utställning

16.00 Om Staffan Hallström, Den barmhärtige samariten (på engelska) / Svenska salen

17.00 Om Sonia Delaunay, Flygfartspaviljongen för Världsutställningen i Paris 1937 / Internationella salen

18.00 Om Diego Rivera, The New Deal (på engelska) / Mexikanska salen

19.00 Om Henri Matisse, Rosenkranskapellet i Vence, Frankrike / Internationella salen

20.00 Om Peter Linde, Zlatan Ibrahimovic (på engelska) / Minne och Monument

20.30 Introduktion till Kom som du är! …och andra nyförvärv / Tillfällig utställning (på engelska)

21.00 Om Diego Rivera, The New Deal / Mexikanska salen

Barn och vuxna i Skapande verkstaden.
Foto: Johan Persson

Familjeworkshop: Färgstarka fönster

Fönstren i museets entré förvandlas tillfälligt till en färgglad konstinstallation! Vi klipper ut geometriska former av självhäftande fönsterfilm i olika färger. Allas delar blir till ett större gemensamt konstverk som får växa fram under dagen.

Drop in, i museets foajé. 

Hängning av Sonia Dealunays stora målning Propeller i Internationella salen
Hängning av Sonia Dealunay, Propeller (1937), i Internationella salen. Foto: Karin Hermeren/Skissernas Museum

Konstberättelser: Fantastiska förvärv

Sedan museets grundande för snart nittio år sedan har konstnärer donerat eller sålt sina skisser till Skissernas Museum och samlingen växer ständigt med nya förvärv. Men hur går det egentligen till? Vem tar initiativet? Hur ser överenskommelser och förväntningar ut från respektive parter? Vilka skatter har konstnärer och museipersonal hittat när de letat på bortglömda platser? Välkommen på temavisning med museets guide Nilufar Salehi och hör de bästa berättelserna om museets fantastiska förvärv!

Astrid Göransson, skisser och modeller till Kom som du är!, 2021. Foto: Skissernas Museum

Konstnärsvisningar: Astrid Göransson, Linnéa Carlsson, Thale Vangen och Magnus Wallin

I höstens stora tillfälliga utställning Kom som du är! …och andra nyförvärv visar museet ett urval av de hundratals förvärv som museet har gjort till sin samling under de senaste åren. Här visas modeller och skisser till ett femtiotal gestaltningar för skolor, parker, torg, parkeringshus, idrottsanläggningar, tunnelbanestationer och olika serviceinrättningar. Skisserna ger spännande inblickar i konstnärernas arbetsprocesser och hur idéer växer fram och tar form. Många av skisserna och modellerna är förarbeten till nyligen genomförda projekt, andra hör till äldre gestaltningar medan vissa idéer aldrig har realiserats. Fyra av de konstnärer som finns representerade i utställningen finns på plats under Skissernas Night för att berätta om sina verk.

Astrid Göransson visar modeller och skisser till skulpturen Kom som du är! som uppmärksammar demokratins hundraårsjubileum i Sverige 2021.

Linnéa Carlsson visar skisser och modell till skulpturen Elma Danielsson agiterar, den första skulpturen av en namngiven kvinna i Malmös offentliga rum.

Thale Vangen visar modeller till Snabel, ett konstverk som är både en skulptur och en mask. Det färdiga verket finns på Backaskolan i Lund.

Magnus Wallin visar modeller till skulpturen Guldslottet, ett av sex verk som skapades i projektet Barnens skulpturpark (2018–2020) i Rosengård. Ett samarbete mellan barn och professionella konstnärer för att skapa offentlig konst i barnens närmiljö.

Merima Dizdarević. Foto: David Möller. Sanna Samuelsson. Foto: Märta Thisner

Samtal och läsning: PAGE28 med Sanna Samuelsson och Merima Dizdarević

PAGE 28 är en ideell förening som anordnar olika kulturevenemang med HBTQ-fokus och driver en HBTQ-bokhandel i Malmö. Deras ambition är att vara ett queert andningshål för alla HBTQ-personer som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. Samtalet leds av Sanna Samuelsson.

Sanna Samuelsson, född 1987, är uppväxt utanför Linköping och bor i Stockholm. Hon har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand, har tidigare varit idé- och kritikredaktör på GP, och är verksam som kulturskribent. Mjölkat är hennes debutroman.

Merima Dizdarević är född 1983 i Jugoslavien (Bosnien och Hercegovina) och bor idag i Malmö. Dizdarević arbetar med en multidisciplinär och flerspråkig konstnärlig praktik och har en masterexamen i litterär gestaltning från HDK Valand. Diktsamlingen långt från ögat långt från hjärtat är hennes debut för vilken hon nominerades till Katapultpriset 2022. Hon har under våren 2023 handlett konstkritik-kursen Skälens tunga vid Göteborgs Konsthall.   

Klara Kristalova i ateljén.
Klara Kristalova i ateljén. Foto: Magnus Karlsson

Samtal: Konstnär Klara Kristalova

Konstnären Klara Kristalova, född 1967 i Prag, bor och arbetar utanför Norrtälje. Hon studerade måleri vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (1988–1993) men har kanske framförallt gjort sig känd för sina gåtfulla skulpturer i glaserat porslin, brons, keramik, gips och trä. Kristalova etablerade sig med ett antal utställningar och offentliga uppdrag i Sverige innan hon också blev ett namn internationellt under slutet av 2000-talet. Sedan dess har hon haft utställningar på gallerier och museer runt om i världen, och hennes konst finns representerad i flera offentliga samlingar. Nu finns hon också representerad i Skissernas Museums samling. I utställningen Kom som du är! …och andra nyförvärv kan du se skisser och modeller till hennes stora skulptur Sjöhäxa, en vindflöjel placerad i Le Havre, Frankrike.

Svartvit bild med Astrid Göransson med en mask för ansiktet.
Foto: David Skoog

Workshop: Skapa masker med konstnär Astrid Göransson

I en workshop som vänder sig till både barn och vuxna kan du skapa masker i kartong tillsammans med Astrid Göransson. Astrid Göransson arbetar inkluderande, i nära dialog med dem som hon engagerar i sina konstnärliga projekt. Hon är född 1956 och bor och arbetar i Maglaby, Skåne. Astrid Göransson är utbildad på Konstfack i Stockholm, Malmö Konstskola Forum och Konsthögskolan Valand i Göteborg. I museets stora förvärvsutställning vigs ett helt rum åt Astrid Göranssons konstverk Kom som du är!, som uppmärksammar demokratins hundraårsjubileum i Sverige (2021) genom att lyfta fram de fem första kvinnorna i Sveriges riksdag.

Två av männen i jazzkvartetten Löfgren/Lindeberg Quartet
Löfgren/Lindeberg Quartet

Musik: Löfgren/Lindeberg Quartet

Instrumental beatjazz av bästa märke med fokus på energi, sväng och lödiga solon. Museets utställningssalar kommer att fyllas av musik av Herbie Hancock, John Scofield, Eddie Harris med flera. 

Magnus Lindeberg, gitarr 
Olof Löfgren, keyboard 
Christian Lehnberg, bas 
Frank Nilsson, trummor 

Jurena Munoz (aka Jumu Monster) i en färgstark dräkt som påminner om en tjur.
Jurena Munoz (aka Jumu Monster)

Performance: Jurena Munoz (aka Jumu Monster)

Uppvuxen i Hannover, med peruansk-chilensk härkomst, bor och arbetar Jurena Munoz som konstnär i Berlin. Kulten för shamanism och kopplingarna mellan människor, andevärlden och naturen är återkommande inslag i Munoz arbete och fungerar som inspiration för hennes masker och målningar på duk och väggar. I sina verk använder Munoz de material som finns till hands och skapar en ny, surrealistisk värld. Medverkande i det verk som visas under Skisserna Night är dansare Michelle Felix och musiker Andi Andean. Kolla gärna in Jurena Munoz färgstarka Instgramkonto!

Malmö Indiekör
Malmö Indiekör. Foto: David Eliasson

Musik: Malmö Indiekör

Sedan tio år bjuder Malmö Indiekör på egna välstämda versioner av smal rock, djup pop och riktiga indiehits. Genom åren har kören sjungit allt från Familjen, Ebba Grön och Frida Hyvönen till Kjell Höglund, Doktor Kosmos och Glass Animals. Kanske får du höra din favorit i ny tappning?

MELÉN
MELÉN. Foto: Simon Roth

Musik: MELÉN

MELÉN är en artist och producent baserad i Köpenhamn och Malmö. Hennes vision är att skapa ett ljudlandskap som balanserar mellan det mänskliga och det mekaniska. När MELÉN spelar live rör sig musiken frimodigt mellan melankolisk indiepop och electronica, med tydliga influenser från jazzen och improvisationsmusiken. I en unik set-up med vokalpedaler, piano och synth spelar hon tillsammans med musikerna Albin Andersson (elbas) och Martin Liljeroth (trumset och maskiner). Med hjälp av programmerade trummor och loop-pedaler bygger de upp ett ljudlandskap som har jämförts med internationella akter som Bon Iver, Björk och James Blake. Hon släppte sin debut-EP ”Mind/Math” 2021 och följde upp med ”SHIFT/WHEN” 2022. Samma år blev hon nominerad som ”Årets uppstickare” vid Swedish GAFFA Awards. Under det senaste året har hon öppnat för indie-akter som Esther, Girl Scout och Klara Keller. Just nu arbetar hon på sitt debutalbum med planer på att släppa det hösten 2024.

Five o’clock Traffic
Five o’clock Traffic

Musik: Five o’clock Traffic

Post-technopop, slow power synthetica, monoton melodidriven musik som söker en sublim expedition in i syntar och trummaskiners hjärta.

Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

Logga Sparbanken Skåne