• Öppet idag 11–17
Text Vrida, vända, virvla väva och Gunilla Klingberg mot en bakgrund med ett mönster i svart, olika nyanser av rött och grått.
Den röda tråden (Katarina), 2020. Foto: Sanna Lindberg

Vernissage: VRIDAVÄNDAVIRVLAVÄVA

Tillfällig utställning
Fri entré

Välkommen till vernissage av Gunilla Klingbergs utställning VRIDAVÄNDAVIRVLAVÄVA

Invigning kl. 18.30. Bar och mingel i Birgit Rausings sal. Restaurang På Skissernas har en specialmeny med mindre rätter och snacks hela kvällen. Ingen bordsbokning denna kväll. 
Fri entré!

I höstens stora utställning på Skissernas Museum presenteras Gunilla Klingbergs senaste konstnärliga gestaltningar för två omtalade offentliga miljöer i Stockholm samt några av hennes internationella projekt. Till utställningen har Klingberg också skapat nya verk av material som hon har sparat från den konstnärliga processen.

Klingbergs gestaltning Virvelvind (2021) vid Sergels torg är helt integrerad i Sergelpaviljongens fasad och berättar om händelser på och omkring torget. Spår av vardagens aktiviteter tycks ha virvlat upp och lämnat avtryck i den rödpigmenterade betongfasaden. I Den röda tråden (Katarina) för Nya Slussens busstation, med planerad invigning 2025, har konstnären utgått från den betydande textilindustri som fanns kring Slussen under 1800-talet. En ritning till en mönstrad sidensjal blir utgångspunkten för vänthallens 4 500 kvm stora terrazzogolv. Utställningens största verk, den arkitektoniska Paviljongen, har skapats av gjutformarna till Sergelpaviljongens fasad, och kopplar därmed samman det gemensamma stadsrummet med utställningsrummet.

Gunilla Klingberg (född 1966) har utfört offentliga gestaltningar i Sverige, Norge, Kanada och USA och deltagit i konstbiennaler i flera länder. Klingberg var nyligen adjungerad professor vid Kungliga Konsthögskolan. Hösten 2025 innehar hon ett residens på ISCP i New York.

Läs mer om Gunilla Klingbergs utställning VRIDAVÄNDAVIRVLAVÄVA

Fler evenemang som passar Tillfällig utställning