• Öppet idag 11–19

Marianne Richter, Foto: Emma Krantz/Skissernas Museum, © Marianne Richter, Bildupphovsrätt 2023

Textilkonst

När det offentliga byggandet i Sverige tog ny fart under efterkrigstiden var det i en modernistisk stil med strama linjer i råa och obehandlade material. De hårda miljöerna krävde konstverk som kunde bidra med värme och mjukhet. Textil konst i form av draperier, mattor och vägghängda verk fyllde därför en viktig funktion.

Den offentliga textilkonstens guldålder inleddes i Sverige i mitten av 1900-talet, i samband med att Edna Martin tog över som chef för textilateljén Handarbetets Vänner i Stockholm. Under hennes tid som chef, 1951–77, utvecklades verksamheten från att fokusera på hemtextil mot att utveckla och uppmärksamma textil monumentalkonst. Konstnärer som Lennart Rodhe, Sten Kauppi, Hans Krondahl och Kaisa Melanton anlitades för stora textila verk för offentliga miljöer. Efter att under 1940- och 50-talen främst beställts för officiella platser som stadshus, kyrkor och banker spreds den offentliga textilkonsten under 1960- och 70-talen till skolor, sjukhus, fängelser och kontorsbyggnader.

Ett av 1950-talets stora prestigeprojekt var
Marianne Richters monumentala vävnad för FN-byggnaden i New York. Draperiet självförstördes och idag är skisser, materialprov och foton det enda som finns kvar. 2013 ersattes verket av Ann Edholms Dialogos.

I Frankrike arbetade
Jean Lurçat för att förnya och återuppliva den gobelängkonsten, främst genom samarbetet med det anrika väveriet i Aubusson. Maria Helena Vieira da Silva tog hjälp av 78 docent- och professorsfruar som arbetade i sex år med korsstygnsbroderierna för universitetet i Basel.

Jonas Dahlbergs ej utförda förslag Silver Screen vävd av 78 000 meter silvertrådar tänjer på idén om vad ett textilt verk kan vara. Kanske kan även Christo och Jeanne-Claudes inpackningar av offentliga platser ses som textil konst?

Verk

Queerperspektiv

Normer kring genus och sexualitet har sett olika ut under historiens gång och på olika platser. Vi hittar queera berättelser i museets samling genom att leta efter queera motiv i konsten, icke-straighta konstnärer och homosexuellas mötesplatser i offentligheten.

Konst och scen

Bildkonstnärer engageras ofta i teaterns värld för scenografi och kostymer. Dessutom är teatrar och operahus ofta imponerande byggnader där konstnärer har anlitats för utsmyckningarna.

Rymden

I rymden utspelar sig mytologiska gudaberättelser och otaliga sci-fi-äventyr. Skissernas i vår samling visar att rymdens mysterier tar många olika uttryck i konsten.

Personmonument och porträtt

Förr var porträtt något exklusivt reserverat för högre samhällsklasser. Idag kan vi själva ta oräkneliga selfies. Men det är fortfarande få förunnat att hedras med ett personmonument.