• Öppet idag 11–19

Sigrid Fridman,Kentauren, 1963. Foto: Kim Westerström/Skissernas Museum

Queerperspektiv

Normer kring genus och sexualitet har sett olika ut under historiens gång och på olika platser. Hbtqia+personer har ibland levt öppet, men oftare tvingats in i garderoben. Vi hittar queera berättelser i museets samling genom att leta efter queera motiv i konsten, icke-straighta konstnärer och homosexuellas mötesplatser i offentligheten.

Jaktgudinnan Diana levde i vildmarken med sitt hov av kvinnliga nymfer som ibland roade sig med hångeltävlingar, Isaac Grünewald avbildar en badscen – män undanbedes tack!
Män som kvinnor trollbands av den sensuellt avklädde
Näcken och hans fiolspel, här gestaltad av Carl Frisendahl. Skogsrået lockade oftast män, men även kvinnor och i Christian Erikssons version dansar hon fram på jakt efter nästa erövring. Till höger i Alfredo Zalces skiss finns den mexikanska revolutionsledaren Emiliano Zapata, med häst, hatt och sin typiska mustasch. I Zapatas armé gjorde Amelio Robles Ávila karriär och avancerade till överste, han var transman och levde öppet fram till sin död 1984.

När
Sigrid Fridman häcklades av kulturstockholm röt hennes förkämpe och partner, skribenten Klara Johansson, ifrån och gav kritikerna öknamnet ”männens fackförening”.
I mellankrigstidens Berlin kunde författaren
Karin Boye, här avbildad av Peter Linde, besöka dambarer och utforska sin sexualitet hos en fördomsfri psykoanalytiker. GAN älskade sjömän som kärleksobjekt och konstmotiv, här ser vi män till havs i en mer föreställande och historiserande tappning än i hans mer kända målningar. Nils von Dardel var känd för sina tintomaragestalter – androgyna personer som inte riktigt passar in i den binära könssystemsnormen.

I det tidiga 1900-talets växande städer möttes homosexuella män ofta i urinoarer, på badhus eller i parker, till exempel
Berzelii park vars grönska syns i bakgrunden på KG Bejemarks modell.

Verk

Queerperspektiv

Normer kring genus och sexualitet har sett olika ut under historiens gång och på olika platser. Vi hittar queera berättelser i museets samling genom att leta efter queera motiv i konsten, icke-straighta konstnärer och homosexuellas mötesplatser i offentligheten.

Konst och scen

Bildkonstnärer engageras ofta i teaterns värld för scenografi och kostymer. Dessutom är teatrar och operahus ofta imponerande byggnader där konstnärer har anlitats för utsmyckningarna.

Rymden

I rymden utspelar sig mytologiska gudaberättelser och otaliga sci-fi-äventyr. Skissernas i vår samling visar att rymdens mysterier tar många olika uttryck i konsten.

Personmonument och porträtt

Förr var porträtt något exklusivt reserverat för högre samhällsklasser. Idag kan vi själva ta oräkneliga selfies. Men det är fortfarande få förunnat att hedras med ett personmonument.