• Öppet idag 12–17
En skulptur i brons till minne av Raoul Wallenberg föreställande en portfölj.
Ulla och Gustav Kraitz, Hope, 1998, Foto: Skissernas Museum, © Ulla Kraitz, Bildupphovsrätt 2023

En samling berättar: Wallenberg – monumenten och ett makalöst mod

Övrigt
Entréavgift till museet

Fri entré för studenter, unga under 25 och anställda vid Lunds universitet

Mitt under brinnande världskrig och förintelsens mörkaste skede anlände den svenske diplomaten Raoul Wallenberg till Budapest. Hans uppdrag var att rädda så många judar som möjligt från deportationerna till nazisternas dödsläger, en hjälteinsats som till slut kostade honom själv livet. För att hedra honom har det rests ett antal minnesmärken runt om i världen. För den som ska utföra ett konstverk av sådan karaktär uppstår en rad betydande konstnärliga val. Hur ska det se ut? Föreställande, abstrakt eller kanske i symbolform? Det gäller att balansera mellan ett uttryck som är estetisk intressant – men som också tilltalar de som ska bruka minnesmärket. Ett minst sagt komplicerat uppdrag!
 
Föreläsningen hålls av Karin Annebäck som utöver sitt arbete på Skissernas Museum driver fortbildningsorganisationen Historielabbet och undervisar på avdelningen för Konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet.
 
En samling berättar är Skissernas Museums nya föreläsningskoncept där museets medarbetare föreläser med utgångspunkt i det som ligger oss varmast om hjärtat, vår egen samling!
 

Fler evenemang som passar Övrigt