• Stängt
Arkitektur Skulptur Sigurd Lewerentz Petra Gipp

Vernissage ARKITEKTUR SKULPTUR

Fri entré

Välkommen till öppningen av ARKITEKTUR SKULPTUR

Invigning kl. 18.30 i Birgit Rausings sal

Vårens och sommarens stora utställning presenterar Sigurd Lewerentz (1885–1975) och några av hans mest berömda verk. Som en av landets främsta arkitekter påverkade han utvecklingen av arkitekturen i Sverige under stora delar av 1900-talet. Lewerentz uppdrag i Skåne var många och långvariga. Utställningen ger en inblick i hans idéer kring utformningen av Östra kyrkogården med kapellen och blomsterkiosken i Malmö, Malmö Stadsteater samt S:t Petri kyrka i Klippan. Mot slutet av sitt liv flyttade Lewerentz till Lund, där hans ateljé ”Svarta lådan” drog till sig yngre skånska arkitekter. Nya generationer upptäcker och inspireras nu av Lewerentz byggnadskonst. En av dem är arkitekten och konstnären Petra Gipp, som till utställningen har skapat ett nytt skulpturalt verk, ett slags utforskning av Lewerentz arkitektoniska värld och en undersökning av vad arkitektur kan vara.

De utställda objekten utgår från ArkDes urval till den stora Lewerentz-utställningen 2021–2022. Här presenteras de på ett nytt sätt, och nya objekt har tillkommit. För utställningsgestaltningen står GIPP arkitektur. En text av arkitekturhistorikern Johan Örn i utställningsfoldern ger en fördjupad bild av Lewerentz arbetsprocess och byggnadsverk i Skåne. Fotografen Per Kristiansens nytagna fotografier ger en samtida bild av Lewerentz byggnadskonst.

Tack till ArkDes, S:t Petri kyrka i Klippans pastorat, Malmö kyrkogårdsförvaltning, Malmö stadsarkiv och privatpersoner som alla generöst har lånat ut verk till utställningen.

Utställningen genomförs med stöd av Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse

Läs mer om utställningen ARKITEKTUR SKULPTUR