• Stängt

Om museet

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

I de stora utställningssalarna möts modern och samtida konst – från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. Här finns skisser av internationella konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger och en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I den svenska salen visas verk av Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Ann Edholm och Matthias van Arkel. Utöver basutställningarna presenterar museet varje år tillfälliga utställningar med både samtida och äldre konstnärer. Dessutom erbjuds ett rikt och varierat program för alla åldrar med guidade visningar, artist talks, föreläsningar, konserter, performances, skapande verkstad och mycket mer. Museet har också ett omfattande bild- och klipparkiv som berör offentlig konst från svenska och internationella dagstidningar och tidskrifter från 1930-talet fram till idag.

På Skissernas Museum står skissens roll i den konstnärliga processen och konst i offentliga rum i centrum. Museet samlar skisser i många olika material till konstverk skapade för offentliga platser som torg, rådhus och skolor. Skisserna ger en inblick i konstnärers arbetsmetoder, hur idéer utforskas och hur konstverk tar form. Utöver att visa skissens betydelse som kreativt verktyg speglar också samlingen estetiska värderingar och förhållandet mellan konst och samhälle. 

Museet, som grundades 1934, är en del av Lunds universitet och består idag av sammanlänkade byggnader från sex olika epoker. Den senaste tillbyggnaden ritad av Elding Oscarson, fick den prestigefyllda utmärkelsen Kasper Salin-priset 2017.  Läs mer om museets historia.

Skissernas Museum fick utmärkelsen Årets museum 2019.