- Öppet idag 12–17
Bildkonstnärer engageras ofta i teaterns värld. Inte sällan är teatrar och operor imponerande byggnader med konstnärlig utsmyckning utanpå såväl som inuti. På scen används visuella konstformer som scenografi och kostymdesign för att förstärka upplevelsen av de dramatiska eller litterära verken. Dramatikens tidlösa berättelser och karaktärer har dessutom varit en bottenlös inspirationskälla för konstnärer genom historien.
När Dramaten byggdes i Stockholm 1908 skapade man som en konsthall i foajéerna, där besökare kunde njuta av konst i pauserna. Över 25 konstnärer bidrog, bl.a. Carl Larsson med sin Plafondmålning Dramats födelse. I hörnet av den återfinns Passionerna. Vridna kroppar representerar de känslor och lidelser som ger bränsle åt berättelserna som spelas på scenen. Det är svårt att avgöra vilka som omfamnas i kärlek och vilka som attackerar varandra. I skissen har vi möjlighet att studera ett verk som annars ses nerifrån och på avstånd.
Stellan Mörners ridå möttes av kritik när den hängdes framför Dramatens scen 1963. Svenska dagbladet kallade den torftig och fantasilös. När Ingmar Bergman strax därpå tillträdde som chef tog han ned ridån som sedan dess ligger oanvänd. I samlingen har vi skisser till ridån som visar på alternativa kompositioner och färgscheman. Utifrån dem kan vi spekulera i om historien hade kunnat se annorlunda ut. Samlingen innehåller även Mörners lyckade teaterverk; ridån Komedien går och väggmålningen Teaterns utveckling genom tiderna till Halmstads teater.
Sonia Delaunay var både bildkonstnär och kostymör för dans och teater. I litografin med skisser till tre kostymer (ADK 15088:11) ser vi först en dräkt gjord för dadaisten och performancekonstnären Tristan Tzaras Gashjärtat (1923) och en till teatern Petit Casino, Madrid, där hon även utförde kuliss- och plafondmålningar. För bildkonstnärer kan designuppdrag vara ett sätt att finansiera andra kreativa projekt.
Bildrättigheter: Detta konstverk är skyddat av upphovsrätt och får inte återges utan tillstånd.
Konstverken i museets samling återges med licens av organisationen Bildupphovsrätt.
Du beställer bildfilen högupplöst via Bildbeställning.