- Öppet idag 11–19
SISTA CHANSEN FÖR VISNINGAR:
Fredag 1 september och 8 september kl. 13
Lördag 9 september kl. 13 (engelska) och kl. 15 (svenska)
Söndag 10 september kl. 13 (svenska) och kl. 15 (engelska)
Se kalender
PROGRAM FINISSAGEHELGEN:
Guidad visning av Sankt Petri kyrka i Klippan
Följ med kyrkoguide Anders Clausson på en visning av Sigurd Lewerentz mästerverk i Klippan.
Lördag 9 september, buss avgår från museet kl. 13 (biljetter i receptionen)
Söndagsverkstad: Dramatiska rum
Vi tittar närmare på Sigurd Lewerentz skisser till Malmö Stadsteater och bygger egna dramatiska scener i kartong i Skapande verkstaden.
Söndag 10 september drop-in kl. 13–15
Petra Gipp och Sigurd Lewerentz i raffinerat samtal på Skissernas Museum.
Carolina Söderholm, Sydsvenskan, 2023-04-29
Ambitionen med utställningen har även varit att inspireras till att åka och besöka Lewerentz byggnader, och den har verkligen gett mersmak att återvända och se byggnaderna med nya ögon – en arkitekts ögon.
Sophie Lossing, Skånska Dagbladet 2023-03-18
Komponerat av tre vertikala delar likt ett minimalistiskt pussel visas hennes [Petra Gipps] nya verk nu i gavelrummet mot parken. Sällan har gips varit så vackert, det enkla så fyllt av möjlighet. Det för tanken till hur känsligt och effektfullt Lewerentz handskades med det mörka, brända teglet i S:t Petri kyrka i klippan (1962–1966). Båda har en förmåga att ta fasta på den laddning som ryms i spelet mellan det slutna och öppna, materia och hålrum, skugga och ljus.
Carolina Söderholm, Sydsvenskan, 2023-04-29
För dem som såg den stora utställningen på ArkDes är det här ett välkommet tillägg. Och för dem som missade utställningen i Stockholm är denna i Lund en effektiv ingång till Lewerentz värld.
Tomas Lauri, Dagens Nyheter, 2023-04-08
Skissernas Museum i Lund gör nu en ny presentation av Lewerentz, med fokus på den myckna produktionen i Skåne. Och nu känns det som om Sigurd har kommit hem. Skåne blev viktigt i hans karriär, tidiga verk kom till här, de mest betydande och virtuosa finns tveklöst här. Han bodde här. Han slutade sitt liv här.
Pär Eliaeson, KRITIK #52
Vårens och sommarens stora utställning uppmärksammar arkitekten Sigurd Lewerentz (1885–1975) och några av hans mest berömda verk. Redan 1968 presenterade museet, som första institution i Sverige, en utställning om Lewerentz verk. Intresset för Lewerentz har sedan dess ständigt ökat, inte minst internationellt. Idag räknas han som en av 1900-talets främsta arkitekter, och hans verk fortsätter att inspirera nya generationer. Ett exempel är arkitekten och konstnären Petra Gipp, som till utställningen har skapat ett nytt skulpturalt verk, en arkitektonisk undersökning av Lewerentz värld.
Sigurd Lewerentz fick tidigt uppdrag i Skåne. De projekt som presenteras i utställningen – Östra kyrkogården med kapellen och blomsterkiosken i Malmö (1916–1975) och Malmö Stadsteater (1927–1944) samt Sankt Petri kyrka i Klippan (1962–1966) – sträcker sig över en tid på nästan sextio år med skiftande arkitekturideal och stora samhällsförändringar. Genom ritningar, modeller och föremål samt arkivmaterial, fotografier och filmklipp får vi ta del av Lewerentz idéer kring byggnads- och kyrkogårdskonst. Mot slutet av 1950-talet bosatte sig Lewerentz i Skanör. Under sina sista år hade han sin bostad och ateljé, den så kallade Svarta lådan, i Lund. Entusiastiska yngre skånska arkitekter samarbetade då med Lewerentz, däribland Bernt Nyberg, som också följde honom på byggarbetsplatserna i Klippan och Malmö. I utställningen visas en film av Sven Blume med urval från Nybergs material, medan Per Kristiansens fotografier ger en samtida blick på Lewerentz arkitektur.
En rad samtal, temavisningar, familjeverkstäder och studentsamarbeten erbjuder under våren och sommaren fördjupning i arkitekturfältet och i Lewerentz rika produktion.
Utställningsform: GIPP arkitektur – Emil Bäckström, Petra Gipp och Selma Lindstedt
TACK till ArkDes/Sveriges nationella centrum för arkitektur och design för omfattande lån från utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt (2021–2022) samt till S:t Petri kyrka i Klippan, Malmö kyrkogårdsförvaltning, Malmö stadsarkiv och privatpersoner för generösa utlån.
Extern sakkunnig: Johan Örn
Utställningen genomförs med stöd av Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse.
Sigurd Lewerentz, salongen, Malmö Stadsteater, ca 1944. Foto: C.G. Rosenberg. ArkDes samlingar
Petra Gipp, gjuten skiss till skulpturen T R A P P A, 2023.