Charlotte Gyllenhammar, detalj Cast, 2019, still från film.
Charlotte Gyllenhammar, Cast, 2019, stillbild från film.
Charlotte Gyllenhammar, Moderform och kastad/cast, jesmonite och gips. Cloitre des Cordeliers La Montagne, sammet (2019), Foto Per Erik Adamsson
Charlotte Gyllenhammar, Fury, jesmonite (2019), Foto Per Erik Adamsson
Charlotte Gyllenhammar, Human Load II c print (2014), Foto Charlotte Gyllenhammar Studio
Charlotte Gyllenhammar, Night Ascend, jesmonite och pigment (2014), Foto Charlotte Gyllenhammar Studio.
Charlotte Gyllenhammar, Night Descend, jesmonite och pigment (2014), Foto Charlotte Gyllenhammar Studio.
Charlotte Gyllenhammar, Ute, Jätte, brons 5 m hög (2018), Foto Charlotte Gyllenhammar Studio.


Charlotte Gyllenhammar kastad/cast

Just nu måste du förboka ditt museibesök, boka här via Billetto!

Skissernas Museum presenterar en separatutställning med Charlotte Gyllenhammars skulptur, fotografi och filmverk. Gyllenhammars konst utforskar gränsen mellan det privata och offentliga och hon arbetar ofta med frågor som rör identitet och utsatthet och villkoren för konstnärligt skapande. Ett centralt verk i utställningen är filmen Cast där en kvinna våldsamt avgjuts genom att få gips kastad på sig. Till slut är hon täckt av gips och förvandlad till en skulptur.


En installation i rummet intill visar en skulptur av en kvinna och moderformen som den är gjuten i. Ute i museets park står Ute, jätte, en fem meter hög skulptur av ett barn klädd i overall, skyddad från oväder men med begränsad rörelseförmåga och begränsat synfält.

Charlotte Gyllenhammar är född 1963 i Göteborg. Hon är utbildad vid The Royal College of Art i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon blev utnämnd till professor vid Konsthögskolan i Malmö 1995. Gyllenhammar slog igenom på den svenska konstscenen med verket Dö för dig, en upp och nedvänd ek upphängd på Drottninggatan i Stockholm, 1993. Hon är representerad i många samlingar och har utfört flera verk i offentliga rum, bland annat Meteorit i Lund (2017), &child (2016) och Mother (2014) i Malmö, Minnesmärke–Raoul Wallenberg (2007) i Göteborg och Under (2006) i Stockholm.

Boka en guidad visning

Välkommen att göra en intresseanmälan till en guidad visning med en av våra inspirerande guider. Fyll i formuläret nedan. För pris och information.