• Öppet idag 11–17
Erika Lagerbielkes fönster i kryptan i Lunds domkyrka.

Hopp – glaskonstverk av Erika Lagerbielke till Lunds domkyrka

15 juni – 24 september
Gallerigången

Under sommaren visas Erika Lagerbielkes skisser till verket Hopp i Gallerigången. Glaskonstverket Hopp är placerat i fönstret ovanför altaret i Lunds domkyrkas krypta. Verket invigdes den 6 januari i anslutning till att altaret – invigt 1123 åt Johannes Döparen och alla patriarker och profeter – firar 900 år i år.

Hopp, som sitter i ett fönster, är samtidigt en bild av ett fönster, vars perspektiv är en fortsättning på kryptans murverk. Två intensivt blå nyanser framträder i verket. Den ultramarinblå refererar till Jungfru Maria och domkyrkans långa tradition av Mariafromhet, medan den turkosblå kulören symboliserar Johannes Döparen, vatten, floden Jordan och dopets sakrament. En intensiv orange kulör, som förstärker det infallande morgonljuset från öster, utgör en metafor för gryning och en ny dag. Glaskonstverket är utfört i en traditionell blyinfattningsteknik med specialbeställt munblåst glas från Glashütte Lamberts i Tyskland. Verket har utformats i nära samarbete med glasmästare Per Steen Hebsgaard i Danmark.

Erika Lagerbielke (född 1960) är en av Sveriges mest välkända formgivare och glaskonstnärer. Hennes design är internationellt uppmärksammad och hon har haft ett stort antal separatutställningar över hela världen. Hennes arbeten kännetecknas av innovation och funktion med ett form- och färgsäkert uttryck. Lagerbielke har samarbetat med Orrefors sedan 1982 och slog igenom stort med serien Intermezzo, glaset med den blå droppen, redan 1984. Hon har genomfört ett flertal offentliga och liturgiska uppdrag, som Bröllopsservisen till Kronprinsessparet 2010, Linnéuniversitetets rektorskedja och ceremonistav, korfönster till Emmaboda kyrka, Sigfridskräklan för Växjö Stift och en dopskål för Christ Church Cathedral i Oxford, i England.

Erika Lagerbielke är professor i formgivning vid Linnéuniversitetet i Växjö sedan 2005.

Presentationen sker i samarbete med Lunds domkyrka.

Program med koppling till utställningen:

Stafettvisningar Skissernas Museum och Lunds domkyrka
Stafettvisningen börjar på Skissernas Museum kl. 14:00 och avslutas ca kl. 15:30 i Lunds domkyrka. Efter visningen finns det möjlighet att stanna kvar för fika, mingel och reflektion. Fri entré!

Stafettvising 13 juli kl. 14-15.30
Stafettvising 27 juli kl. 14-15.30