• Öppet idag 11–17
Konstnär EvaMarie Lindahl framför oljemålningar i guldram mot en vit vägg.

EvaMarie Lindahl

5 juni – 2 november 2025

Skissernas Museum har bjudit in konstnär och forskare EvaMarie Lindahl för nya läsningar och konstnärliga undersökningar av museets och Lunds universitets konstsamlingar. Med konstnärens blick och med samtidskonsten som ingång undersöker Lindahl samlandets historia och vilka individer och berättelser som gömmer sig i samlingen. Hennes arbete presenteras i en omfattande utställning på Skissernas Museum som öppnar i juni 2025. I utställningen visas både nyproducerade och äldre verk av Lindahl som på olika sätt korresponderar med utvalda verk från samlingarna. Ett centralt verk i utställningen är den omfattande och storskaliga installationen Archive of Lost Tales som är ett av hennes pågående konstnärliga forskningsprojekt.

Lindahls researchbaserade konstprojekt befinner sig i skärningspunkten mellan kritiska djurstudier och bildkonst. Hon har utvecklat en konstpraktik som omfattar storskaliga blyertsteckningar så väl som textbaserade performanceverk. I sina projekt ifrågasätter Lindahl ständigt skrivningen av konsthistoria från en antropocentrisk och patriarkal position genom att korrigera, skriva om och föreställa sig nya (konst)historier. På senare tid har detta utvecklats till en konstpraktik som kan kallas konsthistorieaktivism. I hennes pågående arbete ifrågasätter hon dikotomin människa-djur samt diskuterar människors vana att förtrycka andra djur genom att använda dem som resurs och material i konstproduktion.


EvaMarie Lindahl (f. 1976) är verksam som bildkonstnär och baserad i Sverige. Hon har en master i fri konst från Malmö konsthögskola och en doktorsexamen från Edge Hill University (UK) vid The Centre for Human Animal Studies. Hennes forskningsprojekt med titeln Resistance Within the Museum Fauna – Challenging Anthropocentrism through Counter Art Histories and Non-Human Narratives är en avhandling inom konstnärlig forskning och kritiska djurstudier som använder sig av antropomorfism och empati för att skriva och framföra konsthistorier där icke mänskliga djur står i centrum.

Lindahls verk har ställts ut och framförts vid flera institutioner så som Statens Museum for Kunst (DK), ARKEN Museum of Modern Art (DK), Museu de Arte de São Paulo (BR), The Warehouse (US), Bonniers Konsthall, Ystads konstmuseum och Malmö konsthall. Hon är representerad i flera privata och allmänna samlingar.

Foto: Emma Krantz/Skissernas Museum