• Stängt

Making Nature

Fredrik Strid

21 mars – 22 september 2024

Vernissage 21 mars kl. 17–20

Under våren och sommaren 2024 presenterar Skissernas Museum en separatutställning med Fredrik Strid. Utställningen Making Nature tar sin utgångspunkt i det processbaserade skulpturprojektet Alla fåglar i Sverige. Verket, som konstnären har arbetat med sedan 2018, visas här i sin helhet för första gången. Den omfattande installationen består av 257 svenska fågelarter som skalenligt modellerats i lera och sedan gjutits till ljus i vit stearin. Stearinfåglarna presenteras på ett specialtillverkat hyllsystem som tar stora delar av utställningsrummen i anspråk. Verket blir ett slags naturaliesamling. Alla fåglar har en etikett med artnamn och är uppställda på ett sätt som för tankarna till äldre naturhistoriska museers presentation av djur. De fragila stearinfåglarna skapar en påtaglig materialitet som för tankarna till förgänglighet.

En bok med samma titel som verket, Alla fåglar i Sverige, kom ut 2022. Författarna Leif Holmstrand, Jonas Örtemark och Lars-Erik Hjertström Lappalainen samt fotografen Mattias Lindbäck har följt konstnärens process och delar i boken med sig av sina tankar kring projektets natur och tema.

I utställningen visas även skulpturen Eko som korresponderar med Alla fåglar i Sverige och väcker frågor som rör museers samlande, klassificering och historieskrivning. Eko produceras särskilt för utställningen på Skissernas Museum.

Strid har under lång tid arbetat med naturen i sin konst. Genom skulptur och installation utforskar han sin relation till naturromantik, natur på museer, naturvetenskap och historia och sina erfarenheter av den faktiska naturen. I hans verk skapas ofta en subtilt växande spänning mellan det uppenbara och det dolda.

Fredrik Strid (f. 1973) är utbildad på Konsthögskolan i Malmö och UCLA i Kalifornien. Han har varit ateleljéstipendiat på IASPIS i Stockholm och undervisat i skulptur på Konstfack i Stockholm. Strid var i många år boende och verksam i USA. Han har idag sin konstnärliga verksamhet i Persbo Studio i Uppland där han även driver skulpturparken Persbo Studio Skulpturpark. Strid har utfört offentliga konstverk till Tranøy Skulpturpark i Norge, Malmö sjukhus och Umeå Universitet. Hans senaste offentliga gestaltning till Familjebostäder i Göteborg invigs 2024. Strid är representerad i flera samlingar, bland annat Eskilstuna konstmuseum, Malmö konstmuseum, Uppsala konstmuseum, Statens konstråd och Region Skåne. 

Program

Torsdag 28 mars kl. 15.30: Susanne Åkesson om flyttfåglar och navigation

Lördag 6 april kl. 13.30: Lunchkonsert The Bird Fancyer’s Delight

Tisdag 7 maj kl. 12.15: Brown Bag Lunches med konstnär Fredrik Strid

Torsdag 25 april kl. 18: Anders Brodin om fåglar i Lund

Dessutom visningar av utställningen varje helg och familjesöndagar med visning och skapande verkstad på temat fåglar. Under sommaren fyller vi på med programverksamhet med koppling till utställningen.

Se aktuellt program i kalendern.

Bild ovan: Fredrik Strid, Alla fåglar i Sverige (detalj), 2018–2024. Foto: Emma Krantz/Skissernas Museum