• Öppet idag 11–17
Sonia Delaunays målningar Propeller, Motor och Instrumentpanel i Luftfartspaviljongen, Världsutställningen i Paris 1937. Foto: Skissernas Museums arkiv © Sonia Delaunay
Sonia Delaunay, Motor, 1937. Foto: Emma Krantz / Skissernas Museum © Sonia Delaunay
Konstnärer arbetar med Sonia Delaunays målning Motor (underst) till Luftfartspaviljongen, Världsutställningen i Paris 1937. Nederst till vänster Sonia Delaunay. Foto: Skissernas Museums arkiv © Sonia Delaunay
Sonia Delaunay, grafiskt blad från originalmapp, 1925. Foto: Jenny Lindhe / Skissernas Museum © Sonia Delaunay
Sonia Delaunay, grafiskt blad från originalmapp, 1930. Foto: Kim Westerström / Skissernas Museum © Sonia Delaunay

Sonia Delaunay och Världsutställningen i Paris 1937 – Gallerigången

”Allt lyser av färg, energi och rörelse. Sonia Delaunay ses allt mer som en av modernismens portalgestalter.”

”Hennes tre magnifika målningar mäter vardera 3 x 7 meter och har sedan 1960-talets mitt utgjort samlingens paradverk, donerade av konstnären själv. Skissernas, som 2007 gjorde den första större Delaunay-utställningen i Skandinavien, plockar i sin gallerigång fram skisser, fotografier och arkivmaterial som ger en fängslande inblick i konstnärens arbete.”

// Carolina Söderholm, Sydsvenskan 23 februari.

Skissernas Museum uppmärksammar under våren Sonia Delaunays tre monumentala målningar PropellerMotor och Instrumentpanel. De utfördes till Luftfartspaviljongen på Världsutställningen i Paris 1937 och är sedan 1965 permanent utställda i museets Internationella sal. Samtidigt visas ett dokumentärt material kring Delaunays arbete för utställningen i Paris och museets förvärv av de stora målningarna. Genom originalgrafik från museets samling ges exempel på Sonia Delaunays banbrytande abstrakta mönster- och färgkompositioner. Det är arbeten som har påverkat konstnärer under decennier och som inspirerar än idag.

Sonia Delaunay (1885–1979) föddes i Odessa i Ryssland (nuvarande Ukraina) och kom som ung till Paris där hon senare blev en av de mest framträdande och nyskapande konstnärerna i det parisiska avantgardet under början av 1900-talet. Hon arbetade gränsöverskridande i en mängd olika tekniker och material och samarbetade med flera av tidens främsta poeter och koreografer. Hon hyllade det moderna livet och utvecklade nya idéer om färgteori tillsammans med sin make Robert Delaunay, som också utförde stora verk till Världsutställningen i Paris.

Sonia Delaunay presenterades i en separatutställning på Skissernas Museum 2007. Den nu aktuella utställningen visas samtidigt som Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk presenterar Sonia Delaunay, den hittills största utställningen i Skandinavien med konstnärens verk. Till utställningen på Louisiana har Skissernas Museum bland annat lånat ut Portugal, en färgstark skiss till Järnvägspaviljongen på Världsutställningen 1937 och den lilla målningen Danseuse, skapad redan 1916. Verken visas vanligen i museets Internationella sal.

Läs mer om utställningen Sonia Delaunay på Louisiana (t o m 12.6 2022).

Med museets årskort gäller erbjudandet ”Gå 2 betala för 1” på Louisiana. Erbjudandet gäller under hela 2022.

Gallerigången är ett mindre rum som museet använder för tillfälliga utställningar.