- Öppet idag 11–19
Den amerikanska konstnären Swoon, vars egentliga namn är Caledonia Curry, började som gatukonstnär i industrikvarteren i Brooklyn och på Manhattan kring år 2000. Idag arbetar hon såväl i stadsrum som på museer och andra platser. Hon gör teckningar, linoleumtryck och klippta pappersmönster som sedan klistras upp på väggar. Hennes arbete utgörs ofta av stora porträtt som är inspirerade av människor hon möter i vardagen. I sina verk undersöker hon sociala frågor och vår tids miljö- och klimatförändringar.
För den här utställningen har Swoon gjort ett omfattande platsspecifikt väggverk, som förvandlar både museets innergård, Birgit Rausings sal, och ett högt trapphus i den äldre delen av museet. Under besök i Europa 2016 mötte Swoon flyktingar på kontinenten och i Malmö. Mötena med Maram, en ung syrisk kvinna, och Daniel, en ensamkommande ung man från Afghanistan, ligger till grund för utställningen och båda är avbildade i verket – ett enormt porträtt av Maram vakar nu över museets innergård. Deras starka berättelser, så mycket kraftfullare än nyhetsreportagen, inspirerade Swoon till att bjuda in de båda till ett storytelling-projekt, som Skissernas Museum genomfört i samarbete med The Million Person Project under 2016-17. Se videon med Swoon där hon berättar om processen av väggmålningen och storytelling-projektet.
Swoon arbetar också med community-baserade projekt som hjälper människor efter naturkatastrofer och andra kriser. Genom sin stiftelse Heliotrope Foundation har hon pågående projekt i New Orleans (efter orkanen Katrina), på Haiti (efter jordbävningen) och i Braddock, Pennsylvania (en f d industriort med många problem). ”Vi tror att den skapande processen kan och bör vara en del av hur vi läker, återuppbygger och går vidare efter naturkatastrofer, ekonomisk förstörelse och i stunder av social kris.” Lyssna på hennes TEDx Talk om processen.
Swoon (f 1977) är verksam i Brooklyn, New York, där hon också studerade på Pratt Institute (BA i Fine Arts 2001). Detta är Swoons första separatutställning i Norden. Storytelling-projektet presenterades på museet den 2 februari 2017 och genomförs med generöst stöd från LMK-stiftelsen.