• Stängt
Finsta. Foto: Gzine
Finsta, Orm
Finsta, Rip pattern ©Finsta
Finsta, Foto: Emma Krantz / Skissernas Museum

The Return of Finsta

”Det fina med Finsta är att han fixar att röra sig mellan gatukonstens opolerade subkultur och en inbjudande lekfullhet.”

”Jag behöver knappast säga att jag gillar upplägget för ”The return of Finsta” skarpt. Särskilt känslan av att få komma tätt inpå, ända in i skissprocessen och ateljén. På nära håll ger sprejfärgens suddade konturer av svärta en oväntad upplevelse av något softat och mjukt. Det här en utställning att både botanisera länge i och sluka med hull och hår.”

Carolina Söderholm, Sydsvenskan 9 april 2022.

”Skissernas museum har satt ihop en sprudlande utställning som frikostigt öser ur tre decenniers kreativa bildbank med allt från pilliga skisser till stora platsspecifika installationer.”

Dan Jönsson, Dagens Nyheter, 4 maj 2022.

Den mångsidige artisten Finsta (Finn Hallin, f. 1978) är med sitt lekfulla och särpräglade bildspråk en av Europas ledande urbana samtidskonstnärer. Han rör sig mellan måleri, design, musik och animationer. Kärleken till populärkultur och den urbana miljön, kombinerat med en stark vilja att synas och producera verk tillgängliga för en bred allmänhet, har gjort att han rör sig gränslöst mellan finrummen och gatan. Med storhetsvansinnet som motor vill Finsta göra mer, bättre och större. Inget är omöjligt inom graffitin – konstformen där allt handlar om att synas och att sätta sin personliga prägel på omgivningen.

Finsta återvänder nu till hemstaden Lund där Skissernas Museum presenterar utställningen The Return of Finsta som är hans första stora separatutställning i Sverige. Här får vi följa den resa som Finsta har gjort under sina 25 verksamma år, hans kreativa process och inspirationskällor. Initiativtagare till utställningen är den prisbelönta curatorn Aia Jüdes, känd för sina tvärdisciplinära och lekfulla helhetsupplevelser som spänner över vitt skilda områden som slöjd, graffiti, mode, dans och musik. Utställningen på Skissernas Museum visar flera nya platsspecifika verk.

En central del av utställningen utgörs av Finstas skissböcker, så kallade blackbooks inom graffitikulturen, där både egna och andra konstnärers skisser blandas.

Välkommen med på en färgsprakande upptäcktsfärd genom Finstas humoristiska och kaxiga universum!

Inför öppningen av utställningen besökte vi Finsta i hans ateljé i Stockholm för att ta del av hans tankar och den konstnärliga processen.

Finn Hallin är en del av Skissernas Museums internationella residensprogram för yrkesverksamma konstnärer. Med generöst stöd från LMK-stiftelsen erbjuds en välmeriterad internationell konstnär att under en period arbeta i anslutning till Skissernas Museum och dess samlingar.