• Stängt

Text: Skissernas Museum 90 år, ser handskrivet ut.

Kulturnatten lördag 21 september 15–23

Fri entré

Finns det något bättre sätt att uppmärksamma att Skissernas Museum firar 90 år än en riktigt stor fest? På Kulturnatten bjuder museet in till en episk jubileumsfest med konst, musik, performance, workshops och överraskningar. Självklart finns det tårta! Vi vill se ALLA på Skissernas Museum denna kväll.

Välkommen att fira med oss!

Museet öppnar kl. 15 denna dag och stänger kl. 22. Därefter fortsätter festen i foajén, parken och restaurangen till kl. 23. På Skissernas erbjuder en specialkomponerad meny som endast serveras denna kväll.

Arrangemanget genomförs tack vare generöst stöd från en privat donator.


Program

Teckna STORT: Daniel “Ikaroz” Diaz 

Jazz: Tuva Bergenheim Trio

Spirit of the woods: Gunilla Klingberg

Performance: Maraña 

Teckna med ljudvågor: Fredrik Segerfalk

Porträttautomat: Ingrid Skåre 

Performance: Fredrik Strid – Mellan aftonfalk och ärtsångare

Ljusinstallation: Utskottet 

Konstberättelser: Konsten att skapa en fest

DJs: Tia Turn Tables, Sakena Ali och Emotional Ty

+ massor av visningar


Teckna STORT: Daniel “Ikaroz” Diaz 

Daniel “Ikaroz” Diaz är en svensk konstnär med rötter i Stockholms graffitiscen. Han började sin karriär på 1980-talet och är känd för sina detaljerade och färgstarka verk, ofta med inslag av surrealism och komplexa mönster. Ikaroz konst syns inte bara i urbana miljöer, han har också arbetat med stora kommersiella projekt och ställt ut sina verk på museer och gallerier både i Sverige och internationellt. På kulturnatten får han fritt spelrum i Birgit Rausings sal där en stor teckning kommer att växa fram under kvällen. Vi vill att du är med och skapar verket med pastellkritor, kollage och fantasi!

Jazz: Tuva Bergenheim Trio

Danskbaserade Tuva Bergenheim är en ung jazztrummis och kompositör från Stockholm. Hon uppträder regelbundet live och vid 22 års ålder är hon redan ett bekant namn på den unga nordeuropeiska jazzscenen.

Under Kulturnatten bjuds det på en härlig blandning originals samt standards, och med sig har hon eminenta Jan Kusz på saxofon och Anton Tancredi på bas.

Spirit of the woods: Gunilla Klingberg

Under Kulturnatten genomförs den sista delen av Spirit of the Woods, ett utomhusverk på trottoarerna mellan Skissernas Museum och Botaniska trädgårdens södra entré. Verket baseras på att ta bort något (smuts) i stället för att lägga till något – ett slags omvänd graffiti. Schabloner med stiliserade blommor läggs på trottoarerna och sprutas med högtryckstvätt (enbart vatten). Fram träder då de mörkare, rentvättade blomformerna. När schablonerna adderas bildas ett storskaligt mönster, som under en tid blir en del av staden – för att sedan försvinna av sig själv. De stiliserade blommotiven är hämtade från utrotningshotade växtarter. Under Kulturnatten – och så länge verket finns kvar – kan du följa det från museet till Botan, där de hotade växterna finns at se i ett eget kvarter.

Gunilla Klingberg (född 1966) har utfört offentliga gestaltningar i Sverige, Norge, Kanada och USA. På tågstationen Triangeln i Malmö finns det tredelade verket ”Vardagslivets mönster” (2010). I oktober öppnar en separatutställning med Klingbergs verk på Skissernas Museum.

Gunilla Klingberg behöver din hjälp, så kom gärna och var med när detta verk tar form kl. 15–20.

Den 24 oktober öppnar Skissernas Museum en stor utställning med Gunilla Klingberg.
Läs mer om den kommande utställningen med Gunilla Klingberg.

Performance: Maraña

För första gången kommer performancekompaniet Maraña till Sverige! Under kvällen genomför de ett performanceverk där organiska varelser väcks till liv och kroppar, rörelse och garn vävs samman…
Kompaniet som bildades 2018 av den chilenska konstnärliga ledaren Paula Riquelme Orbenes är i dag baserade i Berlin och kända för sin unika kombination av scenkonst, cirkus, musik och textilkonst.

Teckna med ljudvågor: Fredrik Segerfalk

Teckna mönster med hjälp av en analog synth tillsammans med Fredrik Segerfalk!
Fredrik Segerfalk från Helsingborg växte upp i ett hem med jazz och klassisk musik och spelade kyrkorgel i sju år samtidigt som han deltog i lokala bluesjam och skapade kommersiell musik för spel. Han var en pionjär inom 8-bitars musik för hemdatorer och var den enda svensken som producerade musik för Commodore 64-spel under slutet av 80- och början av 90-talet.

Segerfalk har en stark förkärlek för syntar och grundade 2007 Analog Sweden, en vintage-syntstudio som har arbetat med artister som Joakim Thåström och Anthony Hamilton. År 2014 finansierade han via crowdfunding albumet Moments Lost, en hyllning till Blade Runner-soundtracket, inspelat med samma teknik som Vangelis använde 1982.

År 2019 bildade Segerfalk och Carl-Johan Fogelklou från Mando Diao duon Falk & Klou, som framgångsrikt återskapar groove-ljud från 60-, 70- och 80-talet. De har fått en dedikerad följarskara och nyligen skapat titelspåret för ett 80-talsinspirerat japanskt anime-spel. Segerfalks kommersiella kunder inkluderar Volvo, Acne och Cartoon Network.

Porträttautomat: Ingrid Skåre

Som en fotoautomat men med en illustratör istället för kamera! Ingrid Skåre sitter redo i museets ”porträttautomat” för att teckna ditt porträtt.

Ingrid Skåre är en Malmöbaserad illustratör som främst arbetar digitalt, men som också har ett stort intresse för linjeteckning och använder gärna texturerade penslar och ovanliga färger. Ingrid Skåre har illustrerat flera barnböcker och gillar att utforska ämnen som porträtt, litteratur, myter och naturen. Hon är född och uppvuxen i Brasilien och studerade grafisk design vid Federal University of Paraná (UFPR), vilket starkt påverkade hennes visuella stil.

Performace: Fredrik Strid – Mellan aftonfalk och ärtsångare

Det är sista helgen för Fredrik Strids stora utställning Making Nature som tar sin utgångspunkt i det processbaserade skulpturprojektet Alla fåglar i Sverige. På Kulturnatten finns Fredrik Strid på plats och gör ett performance i fyra delar. Fredrik Strid läser ur en av sina inspirationskällor till installationen Alla fåglar i Sverige: Erik Rosenbergs klassiska fälthandbok Fåglar i Sverige (1953). Den beskriver vårt lands fågelarter i text ”Så som man stöter på dem i landskapet – deras karaktärer och vanor, deras läten och sång.”

Performancen Mellan aftonfalk och ärtsångare förflyttar Rosenbergs förtätade fågelbeskrivningar till minnesbilder, blixtrar och skuggor. Minnesbilder som skapar en dialog till skulpturinstallationen. Strid vill i projektet fånga och belysa sin konstnärliga process i ett tidigt skede, särskilt hur mekanismer bakom inspiration från ett annat material fungerar för honom.

Installationen Alla fåglar i Sverige kan ses som ett stort skulpturalt monument med tyngd. Men verket har också en lätthet, något tillfälligt och flyktigt som manifesterar sig i det vita materialets känslighet, i ljusvekarna och i hyllsystemets svajighet. Så här säger Fredrik Strid om verket:

En stor del i det konstnärliga arbetet med Alla fåglar i Sverige har varit att hålla ett vid-sidan-om-perspektiv. Man verkar aldrig komma helt inpå fåglarnas väsen, något obeskrivbart återstår alltid. Försöken att beskriva fåglarna är många och dom pågår ständigt, mitt projekt med fåglarna sällar sig i ledet av dessa försök.

17.00 Aftonfalk till grönsiska

18.00 Grönsångare till ormvråk

19.00 Orre till strandskata

20.00 Stripgås till ärtsångare

Performancen äger rum i Fredrik Strids utställning. Varje del pågår 15–25 min.

Ljusinstallation: Utskottet 

Utskottet är en designstudio och produktionsverkstad baserad i Malmö.  Sedan starten 2015 skapar de projekt som förenar konst och teknik i offentliga miljöer. Utskottets verk har visats på ett stort antal ljusfestivaler. Men framför allt möter du dem i stadsrummet. Deras passion är att kombinera former och färger med sensorer och elektronik, och förvandla städer till lekplatser. På vår stora fest har de fått fria händer i museets skulpturpark.

Konstberättelser: Konsten att skapa en fest

Vad behövs för att få till en riktigt bra fest? Den här visning är en del av vårt visningskoncept Konstberättelser, där våra pedagoger ger biografiska, tematiska och historiska inblickar i och utblickar på museets konst. Eftersom museet fyller 90 år bjuder vi in till en visning med fokus på fest och firande. Häng med och titta på konstverk ur våra permanenta samlingar som tillsammans skapar det perfekta receptet för en härlig fest.

DJ: Sakena Ali

Sakena Ali har spelat skivor sedan 2002. Hon var Danmarks första klubb- och rave-recensent, så det var med stor försiktighet hon gav sig in i DJ-yrket. Hon vet att det är hårt arbete att dela musik med omvärlden. Hennes musikstil är mycket bred, och hon mixar tonalt istället för att följa BPM. Hennes set är mer stämningar än fasta genrer, men räkna med ett urval av musik från Sade till en okänd technomusiker från Detroit eller Aarhus. Oavsett om det är ett rave på Culture Box eller en konstutställning på Copenhagen Contemporary, är hennes mixning en dialog med publiken.

DJ: Tia Turn Tables

Tia Turn Tables är en vinylsamlare, ljudcurator och välkänd DJ med över 10 års erfarenhet av att uppträda i städer som London, Paris, Amman och Peking. Hennes unika sound har genererat samarbeten med några av världens största varumärken, företag och organisationer som MTV, Tour de France och FN, för att nämna några. Som resident DJ i Köpenhamn har Tia öppnat för artister som Diana Ross, Herbie Hancock och Little Simz, och är en pålitlig DJ när det gäller att skapa rätt stämning. Tia är också grundare av Future Female Sounds, en DJ-community med över 14 000 kvinnliga och icke-binära DJs.

DJ: Emotional Ty

Emotional Ty, en mångfacetterad DJ och producent, numera baserad och aktiv i Köpenhamn, spelar allt från ösig funk till varma rare grooves och soul, drömmig disco och elektroniskt i en blandad kompott. Kvällens DJ:s kommer att fylla restaurangens uteservering med musik hela kvällen.