• Öppet idag 12–17
RUMMETS-RYMD-–-SPECIES-OF-SPACE.jpeg

Rummets rymd

Rummets rymd – Species of Space

Här möts sexton avgångselever från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan i Malmö, som precis som Skissernas museum utgör en viktig del av Lunds universitet. Efter att i flera år ha arbetat parallellt i enskilda ateljéer ges deras verk nu en möjlighet att samspela och tala med varandra. Utställningens titel är inspirerad av den franske författaren Georges Perecs bok Espèces d’espaces (utgiven på svenska som Rummets rymder) från 1974. På samma sätt som Perec uppmanar läsaren att titta på den vardagliga verkligheten på nya sätt, som om vi egentligen aldrig tidigare sett den, arbetar konstnärerna i den här utställningen med att ifrågasätta och tänja på invanda sätt att se på världen. I förvandlingen av material och förskjutningar av konventionella representationer utforskas gränslandet mellan figuration och abstraktion, verklighet och dröm, det rationella och det irrationella. I de rum som öppnas skapas plats för nya sätt att föreställa sig förbindelsen med världen, där ingen har tolkningsföreträde och där förutbestämda ramar inte begränsar sökandet och skapandet av mening.

Som en del av utställningen genomför Linda Spjut sin performance JIMMY< ANSWER >ME på museet den 29 maj och 4 september kl. 19.

Deltagande elever: Andreas Albrectsen, Una Margrét Árnadóttir, Daniel Peder Askeland, Martin Berring, Johan Eldrot, Ingrid Furre, Tiril Hasselknippe, Sindri Leifsson, David Nilson, Maria Norrman, Bjarni Tor Petursson, Jessica Sanderheim, Maiken Stene, Julia Stepp, Linda Spjut och Sebastian Wahlforss.

Rummets rymder -Press och media Slututställning ramar in rummet, Philip Stålhandske, Lundagård, 22 maj 2013.