• Stängt

Gallerigången: Svenska Fotobokspriset 2020

En fotobok är ett universum av bild, tanke och språk, en tidspassage och ett utvidgat utrymme med en flytande sekvens av innehåll. I fotoboken försonas formen med innehållet i en önskan om ett kommunikativt utbyte. Varje bok är ett föremål för associationer, en historia med kulturella betydelser och poetiska utrymmen, och alla dessa är en del av fotobokens identitet.

Annika Thörn Legzdins, 
Ordförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund.

Varje år delar Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers förbund ut det prestigefyllda Svenska Fotobokspriset. Vinnaren 2020 är Maja Daniels, med sin fotobok Elf Dalia och sin personliga tolkning av Älvdalens annorlunda, högst levande, kulturarv och språk. Utställningen som visas på Skissernas Museum är en vandringsutställning där samtliga drygt 100 tävlingsbidrag visas. Böckerna är tillgängliga så att man kan bläddra, läsa och känna.

Svenska fotobokspriset är öppet för alla fotoböcker. Till 2020 års pris anmäldes drygt 100 böcker. En oberoende jury om fem personer nominerar fem böcker, varav en är vinnaren. Vinnande fotograf erhåller ett stipendium på 60 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor var. Priset delades 2020 ut för 24:e gången.

Samma dag (6 oktober) som vi öppnar denna utställning är årets vinnare Maja Daniels gäst i Brown Bag Lunches och den 8 oktober är det Artist talk med fotografen Anna Clarén. Välkomna!