• Stängt

På besök: Svenska Fotobokspriset 2021

I Gallerigången presenteras alla bidragen till Svenska Fotobokspriset 2021. Utställningen är både visuell och taktil då den bjuder in besökaren att själv bläddra, läsa och känna materialiteten i böckerna.

En fotobok är föränderlig och spännande, uppslukande, absorberande och komplex. Den har en aura omkring sig som skapar en känsla av laddad närvaro eller mystik. Varje bok är en plats för associationer, och berättelser med kulturella betydelser och poetiska utrymmen. Det finns inga gränser för vad en fotobok kan vara.

Annika Thörn LegzdinsOrdförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund.

För 25:e året i rad delar Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers förbund ut Svenska Fotobokspriset. Priset är öppet för alla genrer inom fotoboksfältet. Sedan 1996 har många fotoböcker, fotografer, formgivare och förlag uppmärksammats. Priset har bidragit till att intresset för fotoboken som konstform ökat.

Till årets Svenska Fotobokspris inkom det drygt 100 fotoböcker. En del av böckerna är utgivna på etablerade förlag, både svenska och utländska, andra på mindre förlag eller utgivna av fotografen själv på eget förlag. I samband med jubileet delades priset ut till 3 olika böcker:

Nadja Bournonville, A worm crossed the street (Fotohof edition)

Xenia Nikolskaya, The House My Grandfather Built (Nikolskaya-Lund Publishing)

Martin Bogren, Hollow (Adamanthea Publishing)

Brown Bag Lunches: Nadja Bournonville

Tisdagen den 5 oktober är en av årets pristagare, Nadja Bournonville gäst i Brown Bag Lunches och berätta om sitt konstnärskap och arbetet med boken.
Brown Bag Lunches: Nadja Bournonville.